Kafija - no rīta padzēriena līdz īstam espresso

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kafijas dzeršana daudziem pasaules iedzīvotājiem ir tikai ikrīta ieradums, kas palīdz mosties jaunai dienai. Bet ir valstis, kurās kafijai ir piešķirts gandrīz kulta preces statuss. Piemēram, Itālijā, no kuras nāk pasaules kafijas gatavošanas un garšas standarti. Kas ir laba kafija un vai latvieši vispār prot novērtēt īstu kafijas garšu?

"Latvijā kafijas dzeršanas tradīciju un kultūras pagaidām nav," nosaka Boriss Romanovskis, Eiropas Specializēto kafiju asociācijas pārstāvis, kas pirmo reizi Latvijā rīkoja atklāto baristu - kafijas pagatavošanas speciālistu - čempionātu. Pirmie soļi kafijas mākslā vēl ir nedroši un ne vienmēr sekmīgi, tomēr čempionāta uzvarētāji būs tie, kas savos bāros piedāvās patiešām labu espresso - pasaules kafijas pamatu pamatu. Pēc tam seko kapučīno un aukstie kafijas kokteiļi. Šīs trīs kategorijas tiek izmantotas visos pasaules kafijas meistaru čempionātos, un pēc tām vērtē, vai konkursants ir pietiekami zinošs un prasmīgs kafijas gatavotājs.

"Ar kafijas dzeršanu ir tāpat kā ar vīniem - iesācējiem parasti garšojot salda, balta kafija, bet tie, kas atklājuši patieso kafijas vērtību, zina, ka tieši biezais, melnais, rūgtais espresso patiesībā atklāj šā dzēriena vērtību, tā izteiksmīgo garšu un patīkamo pēcgaršu, kas paceļ garastāvokli un dod gaidīto mundrumu," stāsta kafijas eksperts. Viņš arī piebilst, ka patiešām labas kafijas cienītāji izvēlas Itālijā ražotu kafiju. Jo tālāk uz ziemeļiem kafija ražota (audzē to tikai subtropu un tropu joslā, bet grauzdē un fasē arī citās pasaules valstīs), jo dažādākas ir kafijas garšas variācijas un tālākas no kafijas pirmatnējās nozīmes.

Dažādās valstīs ir atšķirīgas kafijas dzeršanas tradīcijas, tāpēc ir tā saucamā amerikāņu kafijas dzeršanas kultūra, skandināvu kafijas dzeršanas ieradumi un itāļu kafijas kultūra. Latvijas kafijas dzeršanas kultūra pagaidām ir vēl bērna autiņos, bet vietējais ieradums - beramā kafija pārlieta ar verdošu ūdeni - gan laikam nav tas pats labākais kafijas baudīšanas paradums.

Kā uzglabāt un pagatavot gardu kafiju

- Vislabāk aromātu saglabā nesamalta kafijas pupiņa. Tāpēc, ja vēlaties saņemt to labāko, tad veikalā izvēlieties nesamaltas pupiņas, kuras ar rokas dzirnaviņām samaliet tieši pirms kafijas gatavošanas. Rokas dzirnaviņas ir piemērotākas tāpēc, ka tās termiski neiedarbojas uz kafijas pupiņu un neietekmē tās garšu.

- Lielākais kafijas aromāta ienaidnieks ir skābeklis, tāpēc veikalā labāk izvēlēties vakuumiepakojumus, bet mājās kafija jāuzglabā traukā, kurā neiekļūst gaiss. Mājas apstākļos labāk kafiju nepārbērt citā traukā, jo bēršanas procesā viss kafijas malums (vai pupiņas) saskaras ar gaisu un zaudē aromātu.

- Vienā reizē ieteicams iegādāties kafijas krājumus, ko var izlietot divās nedēļās. Ja kafija atvērtā veidā tiek uzglabāta ilgāk, tās aromāts un labās īpašības izkūp gaisā. No 250 g pakas var pagatavot apmēram 40 tases kafijas.

- Katram gatavošanas veidam ir piemērota cita kafijas maluma pakāpe. Jo ilgāku laiku kafijas pulverim un ūdenim būs ļauts ievilkties un veidot garšu, jo rupjāka maluma kafiju izmanto. Espresso pulverim ir jābūt ļoti, ļoti smalki samaltam, filtrēšanai paredzētai kafijai ir piemērots vidējs malums, bet nospiešanai kafijas kanniņā - rupjāks malums.

- Lai kafija acumirklī neatdzistu un saglabātu aromātu, jāizvēlas piemērota tasīte. Piemēram, espresso tasītei jābūt ar biezām maliņām un konusveida, un pats galvenais - iepriekš sasildītai. Ja tasīte ir par lielu, espresso virspusē pārāk ātri atdzisīs.

- Daudzviet kopā ar kafijas tasīti pasniedz arī glāzi ūdens (vai pat minerālūdeni), jo ūdens neitralizē garšas kārpiņas, tāpēc katrs kafijas malks, kas tam seko, atkal rada jaunu baudu. Turklāt auksts ūdens un karsta kafija rada interesantu termisku kontrastu.

- Divas galvenās piedevas kafijai ir piens un cukurs. Piens ar savu tauku saturu ievērojami ietekmē kafijas garšu, savukārt cukurs padara šo garšu maigāku un mazina rūgtumu. Putu pagatavošanai der vājpiens. Pilnpienu ieteicams samaisīt ar krējumu, jo tā garša kafijai ir par stipru. Pati kafija nesatur kalorijas, bet cukurs un krējums gan to padara barojošāku.

- Divas ievērojamākās kafijas krūma šķirnes ir "Arabica" un "Robusta". "Robusta" pupiņas nav tik aromātiskas, toties pats augs ir daudz izturīgāks un tāpēc vieglāk audzējams. "Arabica" raksturīgi papildu aromāti - ziedu, augļu.

- Pastāv dažādas pagatavošanas metodes, un dažas no tām ir saistītas ar vietējām kafijas dzeršanas tradīcijām. Viena no vispazīstamākajām un plašāk lietotajām pagatavošanas metodēm ir filtrēšana. Pēdējā laikā arvien pazīstamāka kļūst espresso metode. Kvēlākie kafijas cienītāji var iegādāties augstas kvalitātes espresso kafijas automātus, kas dzēriena gatavošanu padara ātru un ekonomisku. Starp citu, īsti labam espresso jābūt ar putiņām.

- Pastāvot daudziem dažādiem kafijas pagatavošanas veidiem, pareizā maluma izvēle ir būtiska, lai panāktu optimālu garšas izvilkumu pagatavošanas laikā. Jo īsāks ir pagatavošanas cikls, jo smalkāks malums vajadzīgs, lai iegūtu optimālu garšas izvilkumu. Jo ilgāks pagatavošanas cikls, jo rupjākam jābūt malumam. Smalkā malumā ūdens iedarbībai tiek pakļauta plašāka kafijas virsma, un kafijas ēteriskās eļļas izdalās ātrāk. Ilgākām pagatavošanas metodēm nepieciešams rupjāks malums, lai izvairītos no pārāk piesātināta izvilkuma. Piemēram, espresso kafijas tasi var pagatavot 20 sekundēs, tāpēc malumam jābūt ļoti smalkam.

- Šķīstošā kafija tika radīta pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Šķīstošās kafijas galvenā priekšrocība ir pagatavošanas ērtums. Šķīstošās kafijas ražošanai tiek izmantotas divas metodes: žāvēšana saldējot un žāvēšana, izsmidzinot karstā gaisā.

***

Miligrami kofeīna porcijā

Kafija (150 ml tase) - grauzdēta un malta ~80

Kafija (150 ml tase) - šķīstoša ~60

Bezkofeīna kafija (150 ml tase) (grauzdēta un malta vai šķīstoša) ~3

Tēja (150 ml tase) ~40

Izmantota interneta lapā www.merrild.lv pieejamā informācija

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu