Pētījums: Narcisiem darba intervijās veicas labāk

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Narcisi darba intervijās gūst liekākus panākumus nekā viņu līdzvērtīgi kvalificētie konkurenti, kuri ir pieticīgāki, atklājies kanādiešu zinātnieku pētījumā.

Turklāt darba meklētājiem no zemēm, kur pieticība tiek uzskatīta par lielu vērtību, multikulturālā vidē ir grūtāk atrast darbu.

Britu Kolumbijas Universitātes pētījumā piedalījās 72 cilvēki, kuri tika filmēti simulētā darba intervijā.

Pirms tam katrs dalībnieks izpildīja testu, kurā tika noteikts tā patmīlības līmenis.

Videoierakstos atklājās, ka narcisi labprātāk runā par sevi, nebaidās uzturēt acu kontaktu, joko un uzdod jautājumus. Intervētājiem tas liek uzskatīt viņus par piemērotākiem kandidātiem.

«Darba intervija ir viena no nedaudzajām sociālajām situācijām, kur ar tādām narcistiskām izpausmēm kā lielīšanos var atstāt pozitīvu iespaidu. Parasti cilvēkus kaitina tamlīdzīga uzvedība, it īpaši, ja tā ir bieža,» sacīja pētījuma vadītājs Dels Pauluss.

«Kandidātiem aktīvi jāiesaistās sarunā un jāpalielās ar saviem sasniegumiem. Savukārt intervētājiem vajag pievērt acis uz kulturālo stilu un izvērtēt kandidāta kvalifikāciju. Tā vietā, lai ļautos virspusējam šarmam, intervētājam jānovērtē kandidāta potenciāls ilgtermiņā iederēties organizācija,» teica zinātnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu