Philae tiksies ar komētu 12. novembrī (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ESA

Rosetta misijas viens no interesantākajiem brīžiem vairs nav aiz kalniem. Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) ir atļāvusi turpināt Philae nolaišanās sagatavošanas darbus, kas vainagosies ar aparāta izsēdināšanu uz Čurjumova-Gerasimenko komētas (67P) kodola virsmas.

Lai Philae nevajadzētu nolaisties vietā «vieta J», EKA aicina ikvienu iesūtīt savu nosaukuma versiju. Uzvarētājs varēs vērot aparāta nolaišanos, atrodoties misijas vadības centrā Darmštatē, Vācijā.

«Vieta J» atrodas uz mazākās no komētas daļām. Ņemot vērā, ka gan orbitālajam aparātam, gan nolaišanās modulim ir doti skanīgi vārdi, būs pārāk neinteresanti nolaisties «vietā J». Tādēļ EKA aicina ikvienu piedalīties aizraujošā piedzīvojumā un izdomāt šīs vietas nosaukumu.

Var izvēlēties jebkādu vārdu, tikai tas nedrīkst būt kādas personas vārds. Jūsu pieteikumam jāpievieno īss (līdz 200 vārdiem) apraksts, kādēļ izvēlējāties tieši to nosaukumu. Žūrijas izvirzītais uzvarētājs tiks ielūgts vērot nolaišanās procedūru, atrodoties misijas vadības centrā Darmštatē, Vācijā.

Savu nosaukuma variantu vari iesūtīt līdz 23. oktobrim plkst. 02:59 pēc Latvijas laika. Neatliec gan uz pēdējo mirkli. Uzvarētājs būs zināms 3. novembrī. Ar detalizētāku noteikumu aprakstu vari iepazīties EKA mājaslapā.

ESA.int

Kopš Rosetta veiksmīgi sasniedza komētu, tās orbīta veiksmīgi ir pietuvināta ledainā objekta kodolam. 6. augustā zonde riņķoja 100 km attālumā, bet šobrīd Rosetta atrodas nieka 10 km attālumā no aptuveni 4 kilometrus lielā objekta.

12. novembrī (tā ir trešdiena) plkst. 10:35 pēc Latvijas laika (neaizmirsti, ka 26. oktobrī jāpagriež pulkstenis) no Rosetta atdalīsies Philae modulis. Orbitālais aparāts atradīsies aptuveni 22,5 km attālumā no komētas centra. Nolaišanās notiks septiņas stundas vēlāk, aptuveni 17:30 pēc Latvijas laika.

Signāls no Rosetta līdz Zemei 12. novembrī ceļos 28 minūtes un 20 sekundes, tādēļ apstiprinājums, ka minētās darbības ir noritējušas veiksmīgi, ieradīsies nedaudz vēlāk.

«Tagad, kad zinām droši, kur mērķējam, esam soli tuvāk šim aizraujošajam, bet riskantajam notikumam,» teica EKA Rosetta misijas vadītājs Freds Jensens. «Tomēr ir vēl vairāki svarīgi darbi, kas jāpaveic, pirms mēs saņemsim galīgo apstiprinājumu.»

Viens no lēmumiem būs jāpieņem 11. novembrī, kad lidojuma dinamikas komanda informēs, vai Rosetta trajektorija ir pareiza, lai realizētu Philae palaišanu. Naktī no 11. uz 12. novembri atkārtoti tiks pārbaudīta gatavība un dota atļauja turpināt darbu. Divas stundas pirms atdalīšanās Rosetta veiks nelielu manevru. Pēdējā gatavības pārbaude notiks īsi pēc šīs darbības pabeigšanas.

Pēc Philae palaišanas Rosetta attālināsies no komētas un pagriezīsies, lai varētu uzturēt sakarus ar nolaišanās moduli. Ja viss noritēs pēc plāna, Rosetta un Philae sāks sazināties divas stundas pēc atdalīšanās.

Septiņu stundu ilgās nolaišanās laikā Philae fotografēs un veiks zinātniskos eksperimentus, analizējot putekļus, gāzi un plazmas vidi ap komētu.

Pēc atdalīšanās Philae nofotografēs Rosettu. Plānots, ka pirmie attēli uz Zemes tiks saņemti dažas stundas pēc atdalīšanās.

Tiklīdz Philae būs drošībā uz virsmas, tas nofotografēs apkārtnes panorāmu. Protams, fotogrāfija ieradīsies pēc dažām stundām.

Starspace.lv

Pirmā zinātnisko eksperimentu sērija sāksies jau stundu pēc nolaišanās un ilgs 64 stundas. Perioda ilgumu nosaka nolaišanās moduļa primārā akumulatora darbības laiks. Izpēte ilgtermiņā būs atkarīga no tā, cik ilgu laiku un cik efektīvi akumulators spēs uzlādēties atkārtoti, kas savukārt būs atkarīgs no putekļu daudzuma uz Saules paneļiem.

Jebkurā gadījumā tiek plānots, ka 2015. gada martā, kad komēta būs pietuvojusies Saulei, nolaišanās moduļa temperatūra būs pārāk augsta, lai varētu turpināt darbu, un Philae apklusīs.

Rosetta misija turpināsies ilgāk. Zonde pavadīs komētu līdz perihēlija punktam, kuru 67P sasniegs 2015. gada augustā, un pēc tam turpinās lidot līdzi, komētai attālinoties no Saules. Tādējādi zinātniekiem paveras lieliska iespēja pētīt komētas aktivitātes evolūciju, kā arī iegūt informāciju par Saules sistēmas pirmsākumiem, par ūdens un, iespējams, arī dzīvības izcelšanos uz Zemes.

Lai veicas ar nosaukuma domāšanu un Rosettai un Philae ar gatavošanos vēsturiskajam notikumam!

Foto: ESA
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu