Tā saucamais Gimli planieris – Kanādas aviokompānijas “Air Canada” reiss 143 – kļuvis par vienu no Kanādas un visas pasaules komerciālās aviācijas  dramatiskākajiem un iespaidīgākajiem fenomeniem. Proti, 1983. gada 23. jūlijā kompānijas boings bija ceļā no Monreālas uz Edmontonu, kad pusceļā lidmašīnai beidzās degviela. Pārsteidzoši, bet pieredzējušie un prasmīgie piloti spēja no vairāk nekā 12 kilometru augstuma lidmašīnu kā planieri lēzeni nogādāt uz zemes, nopietni neievainojot nevienu lidmašīnā vai uz zemes esošo.

Tajā jūlija vakarā Gimli nomaļajā lauku reģionā norisinājās viens no varenākajiem brīžiem Kanādas aviācijā, kad milzīgais, bet bez degvielas, enerģijas un laika palikušais boings “767” veica ārkārtas nosēšanos uz pamesta skrejceļa, kas tika izmantots par autosacīkšu vietu.

Pārsteigtie sacīkšu braucēji neticībā vēroja notiekošo, lidmašīnai noplanējot zemē un apstājoties putekļu mākonī. Neticami, bet lidaparāts līdz zemei bija nonācis vienā gabalā, kā arī neviens no 69 pasažieriem un apkalpes locekļiem nebija nopietni cietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X