Pret atkarībām ar "skarbu mīlestību". Pretrunīgais "Sinanonas" kults

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

“Sinanona” bija jauna reliģiska kustība, ko 1958. gadā Santamonikā, Kalifornijas štatā dibināja Čārlzs E. “Čaks” Dederihs kā alternatīvu Anonīmajiem alkoholiķiem. Sākumā šo kustību dēvēja vienkārši par “Sinanonu”, līdz desmitiem gadu vēlāk tā kļuva par “Sinanonas baznīcu”. Savas ilgās pastāvēšanas laikā kustība pievilināja tūkstošiem sekotāju, tomēr 1991. gadā tās eksistencei pienāca gals. Pats Dederihs nomira 1997. gadā, tomēr viņa ietekme joprojām turpināja vajāt daudzus no bijušajiem kulta locekļiem, īpaši, kad atklājās kultā izmantotie vardarbīgie kontroles paņēmieni.

Kas ir “Sinanona?”

Jaunā dokumentālajā filmā “Sinanonas ceļš: Vai ārstēšana pārvērtās kultā?” (The Synanon Fix: Did The Cure Become A Cult?), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, atklāts, kā Dederihs 1958. gadā dibināja šo reliģisko kustību kā alternatīvu Anonīmajiem alkoholiķiem, ņemot vērā, ka “AA” tolaik nesniedza palīdzību cilvēkiem, kuri bija atkarīgi no citām narkotikām.

VIDEO: SERIĀLA KACEKLIS

“Sinanona” toreiz bija praktiski pirmā reabilitācijas programma, kas palīdzēja pārliecināt Amerikas sabiedrību, ka atkarību no narkotikām patiesībā var ārstēt. Tomēr drīz Dederiha paņēmieni un attieksme pret saviem sekotājiem kļuva manipulatīva un vardarbīga.

Kulta līderis apgalvoja, ka locekļiem ir jādzīvo grupā, lai saņemtu tiem vajadzīgo palīdzību. Viņiem bija jānoskuj mati un jāvalkā vienāds apģērbs. Par spīti Dederiha pieaugošajai brutalitātei un vardarbīgajai uzvedībai daudzi no locekļiem viņam bez ierunām pakļāvās, vēstīts izdevumā “Los Angeles Magazine”.

Kas bija kulta līderis?

Dederihs piedzima Tolīdo, Ohaio štatā 1913. gadā un jau augstskolas laikā bija kļuvis par alkoholiķi. Šī problēma viņu vajāja visu viņa tālāko dzīvi, bet, kad viņam apritēja 43 gadi, viņš nolēma meklēt palīdzību pie Anonīmajiem alkoholiķiem. Drīz vien viņš pats savā dzīvoklī sāka rīkot sanāksmes, kurās laipni aicināti bija ne tikai alkoholiķi, bet arī narkotiku atkarīgie.

Harismātiskais Dederihs drīz vien neliela veikala telpās Kalifornijas dienvidos nodibināja “Sinanonu” un ātri piesaistīja sev kuplu sekotāju pulciņu.

“Šo saku tik pazemīgi, cik vien spēju, un tas nav daudz, tomēr, kad es apsēžos un sāku runāt, cilvēki pulcējas. Tas ir nenovēršami,” kā raksta “Times”, reiz izteicies Dederihs.

Beigu beigās Dederiha organizācija ziedojumos (īpašumi, nauda) bija savākusi 30 miljonus dolāru. Visā valstī runāja par viņa kulta apbrīnojamajām spējām dziedēt atkarīgos.

Kam ticēja kulta biedri?

Dederiha kustības pamatā bija ticība, ka atkarīgajiem, lai tie tiktu galā ar savu problēmu, nepieciešama skarba mīlestība. Līderis atkarīgos uzskatīja par bērniem un pakļāva viņus bargai disciplīnai, kas robežojās ar vardarbību. Saviem sekotājiem viņš teica, ka šī ir pirmā viņu atlikušās dzīves diena, kas kalpoja par viņa kulta saukli un mēdza pievilināt daudzus jaunus sekotājus.

Tomēr Dederihs arī sekotājiem arī teica: ja viņi pametīs kultu, tad obligāti atgriezīsies pie savām atkarībām. Šis paziņojums daudzus no sekotājiem iesprostoja Dederiha tīklos.

Kas nogāja greizi?

Daļa no Dederiha metodēm, lai atkarīgie spētu cīnīties ar savām problēmām, bija sapulces jeb “Sinanonas spēles”, kuru laikā sekotājiem bija agresīvi jākliedz. Tas viss nereti beidzās ar īstas vardarbības izpausmēm.

Reiz Dederiham tika piespriesti pieci gadi nosacīti par to, ka viņš advokāta Pola Moranta pastkastē ielika klaburčūsku, kas sakoda advokātu. Par laimi, viņš izdzīvoja, tomēr pēc tam Dederiham bija liegts vadīt savu kultu.

Kas notika ar kultu?

Kādu brīdi “Sinanona” centās darboties bez sava līdera, tomēr beidza pastāvēt 1991. gadā, kad ieņēmumu dienests apsūdzēja kultu nodokļu nemaksāšanā un piesprieda tam atmaksāt 17 miljonus ASV dolāru.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu