Titāns varētu būt tuvākā vieta, kur meklēt ārpuszemes dzīvību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saturna lielākais dabīgais pavadonis Titāns ir arī reālākais kandidāts, kur vēl bez Zemes meklēt dzīvību.

Zinātnieki ir pārliecināti - lai arī uz Titāna nav ūdens, tur valdošajos apstākļos var veidoties dzīvības formas. Tiesa gan, pat ne tuvu tādas, kādas iztēlojamies.

Titāna virsmu klāj metāna upes, ezeri un jūras, un arī nokrišņus veido metāns. Tādējādi metāna cirkulēšana starp Titāna virsmu un atmosfēru lielā mērā līdzinās ūdens ciklam dabā uz Zemes.

Kornela universitātes zinātnieks Martins Rāms, kurš vadīja pētījumu par agrīno ķīmijas liecību pastāvēšanu uz Titāna un kura darbs ir aprakstīts izdevumā Proceedings of the National Academy of Sciences, saka - darba rezultāti ir tikai pirmais solis, dzenoties pēc dzīvības pēdu atklāšanas ārpus Zemes.

Datormodelēšanas rezultātā universitātes pētnieki ir noskaidrojuši, ka ķīmiskais savienojums, kurš zināms kā ciānūdeņradis (HCN), uz Titāna varētu veidot garas polimēru ķēdes. Vienu no tām sauc par poliimīnu. Viena no šīs ķīmiskās vielas specifiskajām īpašībām ir spēja akumulēt saules enerģiju, kas caur Titāna biezo mākoņu slāni citkārt nav īpaši viegli. Tādējādi pastāv iespēja, ka uz gredzenotā Saturna pavadoņa varētu būt novērojamas agrīnās ķīmiskās reakcijas, pirmie dzīvības aizmetņi vai varbūt pat kādi īpaši aukstiem apstākļiem un iztikšanai bez ūdens pielāgojušies dzīvi organismi.

Rāms norāda, ka vēl nepieciešams veikt jaunāko atklājumu analīzi, lai saprastu, kā ķīmija evolucionē laika gaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu