Kādas izskatījās slavenību karikatūras 19. gadsimtā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Lūk, uzskatāms piemērs, ka arī 19. gadsimta cilvēkiem bija humora izjūta. Savdabīgās un groteskās karikatūrās attēloti tā laika sasniegumiem bagātākie cilvēki.

Karikatūru izlases autors ir mākslinieks Frederiks Vatijs (Frederick Watty), un tās publicētas 1873. gadā izdotā grāmatā «Cartoon Portraits and Biographical Sketches of Men of the Day». Visas karikatūras papildina īsa attēlā kariķētās personas biogrāfija.

Visas karikatūras, izņemot vienu, sākotnēji bija publicētas iknedēļas preses izdevumā «Once a Week», kas radās izdevniecības «Bradbury and Evans» un autora Čārlza Dikensa strīda rezultātā.

«Bradbury and Evans» līdz 1844. gadam bija Dikensa darbu un viņa avīzes «Household Words» izdevējs. 1859. gadā izdevniecība atteicās publicēt rakstu, kurā Dikenss paskaidro, kāpēc viņš ir izšķīries ar savu kundzi. Rezultātā Dikenss pārstāja darboties savā avīzē un radīja jaunu, neatkarīgu izdevumu «All The Year Round». Savukārt «Bradbury and Evans» kā atbildi Dikensam radīja izdevumu «Once a Week».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu