Arheologi pēta 125 miljonus gadu senas dinozauru blaugznas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Maria E. McNamara/Nature Communicationsvolume 9

Pētnieki atklājuši pasaulē senāko blaugznu gadījumu – nepatīkamais ādas stāvoklis mocījis jau spalvām klātos dinozaurus, kas dzīvoja pirms 125 miljoniem gadu.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Nature Communications», Īrijas paleontologi ir pārliecināti, ka šis pētījums ir pirmais pierādījums tam, kā dinozauri mainīja ādu.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Pētījuma ietvaros zinātnieki izanalizēja gan blaugznas no mūsdienās sastopamajiem putniem un zīdītājiem, gan fosilizētas trīs spalvām klāto dinozauru sugu pārstāvju, kā arī seno putnu blaugznas.

Foto: Maria E. McNamara/Nature Communicationsvolume 9

«Šūnas fosilijās ir pārsteidzoši labi saglabājušās. Pats interesantākais ir tas, ka šīs senās blaugznas ir gandrīz identiskas blaugznām, kas atrodams uz mūsdienu putnu ādas,» komentēja pētījuma autore Marija Makneimara (Maria McNamara).

Pētījumā izvirzīta hipotēze, ka blaugznas pirmo reizi parādījās aptuveni pirms 174 līdz 163 miljoniem gadu laikā, kad evolūcijas ceļā izveidojās arī citas ādas īpašības.

«Tajā laikā bija spalvām klāto dinozauru straujš evolūcijas «sprādziens»,» komentēja Makneimara.

Pētījums (Angļu val, 1,8 Mb, pdf)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu