8 šķebinoši fakti par dzīvi Senajā Romā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Eric@focus, CC BY-SA 2.0

Lai arī Senā Grieķija un Roma, pirms vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu, bija ļoti augsti attīstītas kultūras, tomēr, salīdzinot ar mūsdienu standartiem, kultūras šūpulī pastāvēja dažādas parādības, kas dažiem varētu likties pretīgas un šķebinošas.

Tāpēc izdevums «Viral Nova» ir apkopojis astoņus šķebinošākos un dīvainākos faktus par dzīvi un sadzīvi Senajā Romā.

Kaku sūklis

Senā Roma bija viena no pirmajām pilsētām pasaulē, kur tika ierīkota nosacīta kanalizācijas sistēma, tāpēc publiskās tualetes bija diezgan bieža parādība. Tomēr, lai arī tas izklausās ērti un labi, tomēr šīm tualetēm bija arī savas ēnas puses.

Piemēram, šīs tualetes tika ārkārtīgi reti tīrītas. Kad tualetes apmeklētājs bija nokārtojis savas vajadzības, tualetes papīra vietā viņam bija jāizmanto sūklis, kas bija kopīgs visiem pilsētas iedzīvotājiem. Var tikai minēt, cik bieži šis sūklis tika mazgāts.

Sprāgstošās tualetes

Tā kā Romas publiskās tualetes netika tīrītas regulāri, tās ātri vien kļuva bīstamas veselībai. Piemēram, var tikai iedomāties, kādi parazīti dzīvoja netīrajās tualešu telpās un kanalizācijas caurulēs.

Vēl viens iemesls, kāpēc šīs publiskās tualetes apmeklēt bija bīstami dzīvībai, bija metāna gāze, kas sakrājās tualetes dzīlēs. Bieži vien šīs gāzes bija tik daudz, ka neliela uguns dzirkstele varēja izraisīt pamatīgu sprādzienu.

Urīna bizness

Ticiet vai nē, bet Romā mēdza tirgoties arī ar cilvēka urīnu. Senie romieši ticēja, ka urīnam ir gan veselību veicinošas īpašības, gan sastāvs, kas labi tiek galā ar netīrumiem. Rezultātā senie romieši ar urīnu tīrīja gan zobus, gan balināja drēbes.

Gladiatoru medicīna

Ņemot vērā, ka gladiatoru cīņas Senajā Romā bija ļoti populāras, tās apvija māņticība, kas stiprināja alternatīvās medicīnas attīstīšanos. Piemēram, senie romieši ticēja, ka gladiatoru iekšas un asinis var palīdzēt cīnīties pret dažādām kaitēm un stiprināt veselību. Tas noveda pie tā, ka daži prasmīgi tirgotāji varēja pamatīgi nopelnīt, tirgojoties ar mirušo gladiatoru ķermeņa daļām.

Gladiatoru āda, kā seksualitāti uzlabojošs līdzeklis

Kamēr gladiatoru asinis un iekšas tika izmantotas medicīniskos nolūkos, gladiatoru atmirušo ādu lietoja sievietes, kas vēlējās uzlabot savu seksualitāti.

Ņemot vērā, ka ziepes bija ļoti dārgas, lielākā daļa romiešu mazgājās, vienkārši noskrāpējot netīrumus, sviedrus un atmirušo ādu no sevis nost ar īpašu kociņu. Daži tirgotāji šos netīrumus savāca no gladiatoriem un tirgoja tālāk sievietēm.

Dzimumlocekļu amuleti

Runājot par dzimumlocekļiem, senie romieši nemaz nebija kautrīgi un peņa amuletus izmantoja, lai nodrošinātu sev veiksmi un drošību. Falla simboli tika zīmēti uz sienām vietās, kas bija bīstamas ceļotājiem, lai tos pasargātu no nelaimēm.

Pirmais «pilnmēness» cilvēces vēsturē

Pirmais zināmais gadījums, kad tika veikts «pilnmēness» akts jeb kaila dibena parādīšana publikai, notika Jeruzalemē, kad kāds no kareivjiem, kas centās savaldīt protestējošo ebreju pūli, parādīja tiem pliku dibenu. Lieki piebilst, ka šis žests pūli saniknoja vēl vairāk.

Ēst līdz vemšanai un vēl vairāk

Senās Romas aristokrātiem šis laiks bija pilns ar galējībām. Piemēram, dzīrēs viņi mēdza ēst līdz vairs nevarēja neko iedabūt iekšā. Pēc tam viņi vienkārši devās kārtīgi izvemties, lai varētu turpināt baudīt neskaitāmās maltītes. Vergiem tas pamatīgi sarežģīja dzīvi, jo tieši viņi bija tiem, kuriem visa tā ķeza bija jāsavāc.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu