Pieci mazāk zināmi fakti par Otro pasaules karu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Tieši pirms 78 gadiem - 1939. gada 1. septembrī - vācu kājnieku karaspēks līdz ar gaisa un jūras spēkiem iebruka Polijā. Lai arī nacistu līderis Ādolfs Hitlers apgalvoja, ka iebrukums ir veikts pašaizsardzības nolūkos, tomēr tas nepārliecināja Lielbritāniju un Franciju, kurām pielietojot Vācijas «nomierināšanas» politiku, izcēlās lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē - Otrais pasaules karš.

Lai neaizmirstu Otrā pasaules kara norisi un raksturu, izdevums «Historyextra» ir apkopojis piecus mazāk zināmus un interesantus faktus par šo militāro konfliktu.

1940. gadā Francijai bija vairāk tanku, ieroču un karavīru nekā Vācijai

Vienmēr tiek uzskatīts, ka nacisti Otrā pasaules kara laikā izcēlās ar to, ka viņiem bija ārkārtīgi moderna un mehanizēta armija un gaisa flote, kurai nevarēja stāties pretī neviena valsts. Tomēr patiesība bija nedaudz citādāka.

1940. gada 10. maijā, kad Vācijas karaspēks uzbruka Francijai, tikai 16 no 135 divīzijām bija aprīkotas ar tankiem un citu transportu. Pārējie bija spiesti doties uzbrukumā ar kājām vai zirgu mugurās, turpretī Francijai vien bija 117 mehanizētas divīzijas.

Zināms, ka Francijai bija arī vairāk ieroču nekā Vācijai, piemēram, Vācijai bija 7378 artilērijas vienības, kamēr Francijai 10 700 vienības. Kā arī Vācijai bija tikai 2439 tanki, bet Francijai 3254, kuri bija lielāki, modernāki un labāk aprīkoti par vācu tankiem.

Kara laikā tika nogremdēts tikai 1% no sabiedroto tirdzniecības kuģiem

Sabiedroto tirdzniecības kuģu zaudējums Atlantijas okeānā, arktiskajos un iekšzemes ūdeņos sasniedza tikai 1,48 procentus no visiem tirdzniecības kuģiem. Pavisam kopā no 323 tūkstošiem tirdzniecības kuģu nogremdēti tika nedaudz mazāk par pieciem tūkstošiem kuģu.

Tirdzniecības kuģus lielākoties pavadīja konvojs, tomēr pastāvēja arī individuālie kuģotāji, kas no uzbrukumiem cieta visvairāk.

Starp sabiedroto spēku un vācu lidmašīnu pilotiem bija pamatīga atšķirība

Vācu gaisa spēku (Luftwaffe) piloti bija krietni pārāki par sabiedroto pilotiem. Viņi bija trenēti izturēt garākus lidojumus, kā arī izpildīt misijas veiksmīgāk un precīzāk.

Tomēr, kad tie saskārās ar Padomju Savienības smagi bruņotajiem un labi trenētajiem gaisa spēkiem, tie novirzījās otrajā plānā.

Viens no labākajiem vācu pilotiem bija Bibī Hartmans, kuram izdevās notriekt 352 ienaidnieku lidmašīnas.

Vāciešiem bija ļoti maz motorizētā transporta

Vācu propaganda, ka tās armija ir ārkārtīgi moderna un tehniski labi aprīkota, joprojām pārliecina daudzus cilvēkus, tomēr 1939. gadā Vācijai, salīdzinot ar citām Rietumu valstīm, bija vismazākais motorizēto transportlīdzekļu skaits, neskatoties uz tās lielceļiem un populāro auto ražotāju «Mercedes».

Kara sākumā uz 47 Vācijas iedzīvotājiem bija tikai viens motorizēts transportlīdzeklis, savukārt Lielbritānijā viens transportlīdzeklis bija uz 14, bet Francijā uz 8 cilvēkiem.

Tas nozīmēja, ka Vācijas armija bija ārkārtīgi atkarīga no dzelzceļa un zirgu transporta, kā arī kājniekiem. 1940. gada maijā Vācijas armijā bija tikai 16 mehanizētas divīzijas.

Nelielais transporta līdzekļu skaits liecināja, ka Vācijā trūkst fabriku un cilvēku, kas prot vadīt motorizētos transportlīdzekļus.

Londonas zoodārzs nolēma iznīcināt visus indīgos un bīstamos zvērus

1939. gada 3. septembrī, kad Otrais pasaules karš uzņēma apgriezienus, Londonas zoodārza vadība pieņēma aukstasinīgu lēmumu – iznīcināt visus indīgos un cilvēkam bīstamos zvērus.

Šāds lēmums tika pieņemts, lai izvairītos no sekām, kas varētu rasties zvēru izbēgšanas gadījumā, ja zoodārzs tiktu sabombardēts, tomēr beigās daži indīgie reptiļi tika izglābti un pārvietoti, piemēram, Komodo varāns, Ķīnas aligators un vairāki lielie pitoni.

Kara laikā Londonas zoodārzs tika bombardēts vairākas reizes, tomēr izbēgt no tā visa kara laikā izdevās tikai vienai zebrai, ēzelim un dažiem kamieļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu