Pūkainās papeles izcērt gausi (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No vairāk nekā četriem tūkstošiem par bīstamām atzīto papeļu pašlaik ir izcirstas aptuveni tūkstotis. Speciālisti skaidro, ka alerģijas izraisošo koku likvidēšana ir dārgs prieks, kam naudas pilnībā nepietiek.

Lai visas kaitīgās un bīstamās papeles iznīcinātu uzreiz vienā gadā, būtu vajadzīgi vairāki miljoni latu. Rīgas domes Vides departaments pērn rēķināja: ja koku likvidēšanai pilsētas budžetā atvēl 1,057 miljonus latu, no šķavas un citas alerģiskas reakcijas izraisošajām papeļu pūkām Rīga varētu atbrīvoties aptuveni trīs gadu laikā. Vides departamenta Apstādījumu pārvaldes vadītāja Aija Baķe RB pastāstīja, ka pērn izcirstas 730 papeles, bet šogad līdz lapu plaukšanai paspēts izzāģēt vēl 228 kokus. Pilsētas budžeta grozījumos šim mērķim pieprasīti papildu līdzekļi – kad tos piešķirs, rudenī koku izciršana turpināsies. "Papeļu likvidēšana ir ļoti nepatīkams un dārgs prieks. Šie koki lielākoties aug iekšpagalmos, kur tos nav iespējams izcirst tik vienkārši kā mežā, kur koku var nogāzt visā garumā. Pilsētā tas jādara pa gabaliņam, kas krietni sadārdzina šo procesu," skaidro A. Baķe. Viņa piebilst, ka līdz šim koku izzāģēšanas vietas izraudzītas, pamatojoties uz iedzīvotāju iesniegumiem. Proti, rīdziniekiem jāraksta domei iesniegums ar lūgumu nozāģēt traucējošos kokus, un tad pašvaldības speciālisti attiecīgi rīkojas. Lai gan sākotnēji bija iecere nozāģēto koku vietā stādīt citas sugas kokus, piemēram, Holandes liepas, šis plāns nav diez ko pildījies. Tomēr atteicies no šīs domas Vides departaments neesot, un vietās, kur tas būs nepieciešams, piemēram, Ķengaraga vai Bolderājas rajonos, vietā tiks stādīti jauni koki. Tā kā papeles nav vērtīgs kokmateriāls, nozāģētie koki pārsvarā tiekot nogādāti Getliņos. Daļa veco papeļu stumbru tikuši arī Rīgas zoodārza lāčiem.

Atgādinām, ka saskaņā ar Vides departamenta speciālistu aprēķiniem Rīgā ir aptuveni 9000 papeļu. No tām plānots likvidēt 4160 bīstamās jeb trauslās un sievišķo klonu (tikai tās rada daudziem alerģiju izraisošās pūkas) papeles. Departamenta direktors Askolds Kļaviņš RB iepriekš skaidroja, ka vienas papeles izzāģēšana izmaksā aptuveni 250 latu. Šajā summā ietilpst darbs, pacēlāja īre, celma frēzēšana u.c. Papeles ir ātraudzīgi koki, to diametrs var sasniegt pat divus metrus, bet augstums – 25 metrus. Ja šāds koks ir ieaudzis starp mājām vai elektrolīniju vadiem, izzāģēšana ir ļoti dārgs un grūts process. Bīstamo un sievišķo klonu papeļu likvidēšanai Rīgā šogad papildus prasīti 222 200 latu. 22 200 latu paredzēts gūt no 2006. gadā neizlietoto līdzekļu atjaunošanas, savukārt 200 000 latu būs nepieciešami papeļu likvidēšanas turpināšanai. Latvijas Alergologu asociācija Rīgas domes ieceri izcirst papeles pilsētā vērtē atzinīgi, jo ziedēšanas laikā papeļu pūkas un ziedputekšņi var izraisīt augšējo elpceļu un acu gļotādas alerģisku iekaisumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu