Lūdzu, nāciet iekšā!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Jums kādu ceturtdienas pēcpusdienu gadās iet pa Skolas ielu Rīgā un dzirdēt šajā rajonā jautru mūziku, bērnu čalošanu un apmierinātu pieaugušo tērzēšanu, ziniet - tepat netālu notiek Ārstu biedrības organizētais Zaļais tirdziņš.

Skolas ielas trešā nama pagalmā turpmāk katru ceturtdienu rīdziniekiem būs lieliska iespēja piepildīt savus pārtikas grozus ar garšīgiem un veselīgiem labumiem no Latvijas laukiem.

Portāls TVNET novēroja, ka šajā ceturtdienā, kad notika pirmais tirdziņš, Ārstu biedrības pagalmā ļaužu nebija sevišķi daudz, taču sanākušo sejas rotāja pozitīvs smaids un vēlme uzzināt ko vairāk par notiekošo.

Foto: TVNET

Draudzenes Guntra un Daina tirdziņa tālākajā galā atradušas glābiņu no spilgtās saules un priecājas, ka pašā Rīgas centrā ir iespēja atveldzēties ar dažādiem lauku labumiem. Šī vieta esot tik laba, ka pat vakara randiņš esot sarunāts tieši šeit!

Zaļās atmosfēras mudinātas, draudzenes šeit iegriezīsies arī citnedēļ.

Kopā ar vecmāmiņu un viņas draudzeni blakus omulīgu jūtas arī piecus mēnešus vecais Gustiņš. Kamēr viņš, ratiņos gulēdams, spirina savas kājeles, sievietes apspriežas, kad mazais ķipars varētu pasmeķēt pirmo Latvijas zemeņogu.

Baudot auksto zupu, kas pagatavota pēc svaigēdāju receptes, sievietes atzīst, ka ir citāda nekā ikdienā ierasts un gribētos to nedaudz pikantāku. Taču karstā vasaras dienā noder arī šāda svaiga un viegla zupīte.

Foto: TVNET

Bez aukstās zupas tirdziņā nesteidzīgi var nobaudīt arī citas svaigēdāju iecienītas lietas - tās visas pagatavotas temperatūrā, kas nepārsniedz 47 grādus. Mārtiņš nepaguris gatavo veselības dzērienus.

Kokteilis top no blenderī sasmalcinātām nātrēm, romiešu salātiem un banāniem.

Garšas uzlabošanai klāt tiek piespiests nedaudz laima sulas. "Smaržo labi, garšo labi. Turklāt vēl veselīgs!"

Tāpat pie svaigēšanas restorāna "RawGarden" puišiem var nobaudīt mandeļu cepumus, gardumus ar diedzētiem griķiem, kā arī ķirbju maizi. Pilna linsēklu, riekstu un asu garšvielu, tā nedaudz atgādina meksikāņu tortilju.

Foto: TVNET

Nav tā, ka uz Zaļo tirdziņu var nākt tikai vegāni un veģetārieši. Šeit vēderprieki iespējami arī gaļēdājiem. Piedāvājums ir plašs - jēra gaļa, cūkgaļa, brieža gaļa un to produkti.

Gaļas desu tirgotājs Raitis stāsta, ka latvieši īpaši iecienījuši salami, cepamdesiņas, kā arī aknu pastētes.

Saimnieces iecienījušas arī gatavo brieža kaulu buljonu.

Tā koncentrātu, kurš gatavošanas laikā jāatšķaida vienādās attiecībās ar ūdeni, izmanto zupās, mērcēs. "Atkrīt trīs stundu stāvēšana pie plīts." Ideāli garšojot kopā ar štovētiem kāpostiem, taču tajā nav ieteicams vārīt svaigos kāpostus. Raitis jau laicīgi brīdina, ka nebūs labi.

Vēl kāds interesants Raita piedāvājums - šķēlēs sagriezta burgeru gaļa. Gatavota no īstas gaļas, esot garšīga un sātīga.

Foto: TVNET

Pretī gaļas stendam topošā uztura speciāliste un eko veikaliņa "Zaļā govs" pārdevēja Inese stāsta par sparģeļiem.

Lai gan sparģeļi ir ļoti veselīgi, latvieši no tiem vēl baidās.
Foto: TVNET

"Tie, kas pamēģinājuši kaut kur ārzemēs, tie vairs nebaidās."

Inese arī lēš, ka sparģeļi varētu vairāk iekarot latviešu vēderus brīdī, kad tos sāks audzēt tepat pie mums. Taču tas esot sarežģīts process un pagaidām neviens Latvijā vērtīgos dārzeņus neaudzējot.

Bez iepriekš pieminētajiem gardumiem Zaļais tirgus piedāvā arī veldzējošu Skrīveru saldējumu (iesakām nobaudīt ar zemenēm vai rabarberiem!), lauku maizi, svaigus gurķus, tomātus, zaļumus, kā kazas un govs piena produktus.

Tāpat Latvijā vāktas tējas un rokām darinātas ziepes.

Iespēja izglītoties par veselīgu uzturu

Turklāt paralēli tirdziņam ik nedēļu notiks diskusijas par dažādām ar veselīgu uzturu saistītām tēmām. Piemēram, šonedēļ Latvijas labākie speciālisti runāja par dārza un savvaļas zaļumiem un garšaugiem.

Foto: TVNET

Savukārt nākam ceturtdien būs iespēja izglītoties siera siešanā. Pēc Jāņiem rīdziniekiem pastāstīs par veselīgajiem kazas piena produktiem. Plašāku pasākumu programmu varat atrast raksta resursos.

Tirdziņš un semināri Ārstu biedrības pagalmā darbosies katru jūnija (izņemot 23.jūnija), jūlija, augusta un septembra ceturtdienu.

Tas būs atvērts no pulksten 15 līdz 19.

Līdz ar citiem tirdziņā sastaptajiem ļaudīm arī portāls TVNET pauž prieku par vēl vienu veselīga uztura vietu Rīgā un novēl organizētājiem turpināt šo tradīciju arī turpmāk!

Lai mums visiem laba veselība!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu