Ugunsgrēks Kalifornijā dabas parkā apdraud vērtīgās milzu sekvojas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūristu iecienītajā Josemitu nacionālajā parkā ASV Kalifornijas štatā trešdien turpina plesties plašumā ugunsgrēks, apdraudot slaveno milzu sekvoju audzi.

Atsevišķi skuju koka milzu sekvojas eksemplāri ir vieni no lielākajiem kokiem pasaulē.

Liesmas plosās jau no sestdienas un iznīcinājušas parka teritoriju apmēram 1200 hektāru platībā, toties aptuveni vienu trešdaļu ir izdevies norobežot, aģentūrai AFP pastāstīja «Yosemite Fire Information» izsaukuma centra pārstāve.

Ugunsgrēku dzēš apmēram 830 ugunsdzēsēji, bet milzīgās liesmas joprojām izplatās ziemeļrietumu virzienā, pietuvojoties vērtīgajai milzu sekvoju audzei. Dzēšanas darbus kavē pamatīgais sausums Kalifornijā, kā arī 40 grādus pēc Celsija skalas karstā gaisa temperatūra.

Parks tomēr ir pieejams apskatei, bet ugunsgrēka dēļ trīs kempingi, kā arī vairāki tuvējās automaģistrāles posmi ir slēgti.

Varas iestādes atļāvušas evakuētajiem nelielās pilsētas Forestas iedzīvotājiem, kurā ugunsgrēkā nodega divas mājas, atgriezties savos mitekļos, brīdinot, ka joprojām cilvēki ir «potenciāli apdraudēti».

Pagājušajā gadā milzīgs ugunsgrēks - trešā apjomīgākā šāda veida dabas katastrofa Kalifornijas štata vēsturē - izlauzās cauri Josemitu parkam, sadedzinot 1039 hektārus tā teritorijas, ko katru gadu apmeklē miljoniem tūristu.

Par «Ugunsgredzenu» dēvētais ugunsgrēks nopostījis teritoriju, kas ir vairāk nekā piecas reizes lielāka par ASV galvaspilsētu Vašingtonu. Dabas stihija tomēr nav laupījusi nevienu dzīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu