Lūdzu, neatsakieties no viena siera gabaliņa!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Siers, ko uztura speciālisti uzskata par kalcija bumbu, ir ļoti vērtīgs pārtikas produkts, un to noteikti nevajadzētu izslēgt no ikdienas ēdienkartes. Vienlaikus jāizvēlas siers, kam nav pievienotas veselībai nevēlamas piedevas, piemēram, krāsviela annato.

Sierā ir daudz, ļoti daudz kalcija

«Jo cietāks siers, jo tajā būs vairāk kalcija. Vispār siers ir kalcija bumba. Siers ir ļoti vērtīgs produkts, un to noteikti nevajadzētu izslēgt no ikdienas ēdienkartes.

Galvenā siera vērtība slēpjas kalcijā. Apēdot 100 gramus siera, var uzņemt visu diennakts kalcija normu. Siers patiešām ir līderis kalcija ziņā!» uztura speciāliste Lizete Māldere saka TVNET, tomēr aizrādot, ka sieros lielākoties ir arī krietni daudz sāls, piesātināto tauku un kaloriju.

«Tāpēc jau arī mēs, uztura speciālisti, sakām, ka sāli paša gatavotam ēdienam nav nepieciešams pievienot, jo tas jau ir daudzu citu, pat vērtīgu produktu sastāvā.»

Foto: TVNET

Izvēlēties veselīgus sierus

«Veikalos var atrast dažādus sierus, piemēram, ar samazinātu tauku un sāls daudzumu,» Māldere teic, turot rokās sieru ar 22% tauku. «Protams, šis siers kādam var nešķist tikpat gards, kādi liekas treknie sieri. Taču tas ir labs produkts!»

Viņa aicināja pircējus lasīt sieru marķējumus, jo dažkārt sieriem mēdz pievienot pārtikas piedevas, piemēram, krāsvielas.

Daudziem sieriem pievienota krāsviela annato, ko iesaka lietot uzturā apdomīgi, it īpaši bērniem.

«Neuzskatu, ka man siers garšos labāk, ja tam būs pievienota krāsviela un tas būs dzeltenāks vai sārtāks. Man patiesībā ir pilnīgi vienaldzīga siera krāsa, bet daļa ir izdomājusi, ka varēs pārdot vairāk siera, ja tam pievienos krāsvielu,» Māldere saka un ar izbrīnu piebilst, ka dažiem veikalā redzamajiem sieriem ir pievienoti arī konservanti, kas nebūt nav nepieciešams.

Foto: TVNET

Noderīgas aplikācijas

Jautāju, kā vienkāršs pircējs var zināt, vai krāsviela ir dabiska vai mākslīga, no kuras izvairīties un kurai vispār nepievērst uzmanību? Kā zināt, ka beta karotīns ir dabīga krāsviela, bet no annato jāuzmanās?

Māldere iesaka, ka tam var palīdzēt jaunākās tehnoloģijas.

Radītas speciālas aplikācijas, kurās ir E vielu raksturojums.

Piemēram, «E food additives», «Food additives», «Additives» u.c..

Foto: TVNET

«Neiegrābties» siera izstrādājumā

Izvēloties sieru, Māldere iesaka nevadīties tikai pēc cenas. Tādā veidā var viegli «iegrābties» siera izstrādājumā, kas ir veselībai nedraudzīgāks par sieru – izstrādājumam parasti pievienoti augu tauki, tostarp arī palmu eļļa un hidrogenēti tauki. Tieši lētās taukvielas palīdz nodrošināt zemo cenu.

Turklāt tagad ražo ne tikai cieto sieru izstrādājumus, bet arī kausēto sieru un cita veida siera izstrādājumus, kur ir kaitīgās transtaukskābes.

«Ja vien iespējams, labāk izvēlēties īstu sieru, nevis siera izstrādājumu.»

Foto: TVNET

Bet cik veselīgi ir smērējamie sieri? Māldere saka, ka tie ir laba alternatīva sviestam, taču, arī izvēloties smērsierus, ir jālasa produktu marķējums. Kad Māldere izlasa no plaukta nejauši paņemtā smērsiera «Creme Bonjoure» sastāvu, atliek tikai nopūsties. Citēšu uztura speciālisti: «Noteikti jāskatās, kādi tauki ir siera pamatā.

Šā smērējamā siera sastāvā ir vājpiens, augu eļļas, palmu eļļa, pilnīgi hidrogenēta kokosriekstu eļļa...

It kā liekas parasts smērējamais, taču patiesībā... Tāpēc esiet vērīgi - veikalu plauktos ir atrodami daudzi ļoti labi un savā ziņā «tīri» pašmāju pārtikas produkti, kā arī šādi, kuru sastāvs nav visai iepriecinošs.»

Savukārt bērnu ballītēs iecienītās siera desiņas «Pik-Nik» Māldere atzīst par labām, jo tajās neesot nekādu īpaši slikto vielu.

Foto: TVNET

Domājot par slaido līniju, speciāliste atgādina, ka sestdienas vakarā pie vīna glāzes ieteicams baudīt nevis lielu daudzumu trekno un sāļo sieru, bet gan liesākus sierus, ja iespējams, kopā ar svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām.

Kā labu alternatīvu treknajiem sieriem speciāliste iesaka sveramos biezpiena desertus,

kas veikalā atrodas turpat blakus sieriem un kuriem ir līdz 10% tauku. Šos vieglos desertus var likt arī uz maizes!

Foto: TVNET

Noslēgumā Māldere min vēl vienu niansi, kas svarīga grūtniecēm. Viņām nevajadzētu ēst nepasterizētus sierus, jo pastāv liels risks, ka, gaidot bērniņu, sieviete var ar tiem saindēties.

Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu