Norāda uz pārāk lielu kaitīgo vielu koncentrāciju bērnu grīdas puzlēs-paklājiņos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/peasap

Pārbaudot bērnu grīdas puzles-paklājiņus, atklājies, ka tajos ir pārāk liela kaitīgo vielu koncentrācija, tomēr vēl Eiropas Savienības (ES) noteiktajās robežās, informēja Baltijas Vides foruma pārstāve Kristīne Sēnele.

Baltijas vides forums sadarbībā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru pārbaudījis mīkstās plastmasas etilēnvinilacetāta (EVA) izstrādājumus, 25 preces, tostarp 10 mīkstās grīdas puzles, piecas pludmales čības un desmit fitnesa paklājus. Pārbaužu laikā tika noskaidrota reproduktīvajai sistēmai kaitīgās vielas formamīda koncentrācija.

Nevienā no precēm šīs ķīmiskās vielas koncentrācija nav pārsniegusi Eiropas Savienībā (ES) noteikto, kas patlaban ir 5000 miligrami formamīda vienā kilogramā preces. Tomēr kaitīgā viela vislielākajā koncentrācijā konstatēta tieši bērnu grīdas puzlēs.

Četrās Ķīnā un Malaizijā ražotās puzlēs formamīds bija 232, 363, 430 un 943 miligrami uz kilogramu. Paaugstināts formamīda daudzums bija arī vienā no fitnesa paklājiem. Tikmēr pludmales čībās ķīmiskā viela bijusi vismazākā koncentrācijā. Lai gan šie daudzumi nepārsniedz ES noteikto, Baltijas vides forums norāda, ka noteiktie limiti ir pārāk augsti, jo īpaši bērnu precēm. Piemēram, Francija pati ir noteikusi, ka bērnu grīdas puzlēs pieļaujamais formamīda daudzums nedrīkst pārsniegt 200 miligramus uz kilogramu.

Formamīds ir 1b kategorijas reprotoksiska viela, kas var kaitēt vēl nedzimušam bērnam. Pētījumi uz dzīvniekiem parādījuši, ka tas negatīvi ietekmē auglību un asinsrites sistēmu, ir toksisks embrijam un izraisa bojājumus nedzimušam bērnam.

Bīstamā ķīmiskā viela izstrādājumos nonāk EVA ražošanas procesā, kad šis plastmasas veids augstas temperatūras ietekmē iegūst savu piepūsto struktūru. Formamīds ir samērā gaistošs, tāpēc bērni un pieaugušie ar to galvenokārt saskaras ieelpojot. Taču organismā tas var nonākt arī caur ādu vai norijot, ja bērns košļā piesārņotu spēļmantu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu