Sākas gatavošanās «Lielajai Talkai» un talkošanas vietu pieteikšana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, 23.martā atklāts Lielās Talkas mēnesis – laiks, kad visa Latvija īpaši gatavojas vides sakopšanai un labiekārtošanai. Šī gada Lielā Talka norisināsies 23.aprīlī vienlaicīgi visā Latvijā un par tās vadmotīvu šogad izvēlēts sauklis «Latvijai BŪT zaļai!», tādējādi iedzīvinot Latvijas mērķi virzīties uz zaļākās valsts pasaulē statusu.

Atklājot talkas mēnesi, «Lielās Talkas» vadītāja Vita Jaunzeme izsaka arī līdzjūtību visiem nesenajos teroraktos cietušajiem un norāda, ka mūsdienās iespējams savilkt filozofiskas paralēles starp atkritumiem un pēdējā laikā tik aktuālajiem terorisma jautājumiem. «Ja uz to vispār iespējams skatīties filozofiski, tad atkritumi ir līdzīgi terorismam – tie vairojas, ir bīstami un nav prognozējams, kad un kur tie «uzsprāgs». Vides piesārņojums ir laika bumba ar laika degli, ko mēs nedrīkstam ignorēt. Iespējams mēs kā indivīdi nevaram mainīt kaut ko globāli, bet mēs varam sākt katrs ar sevi! Mēs varam ikdienā mainīt savus paradumus – būt draudzīgākiem, līdzjūtīgākiem un kultivēt pozitīvismu. Un mēs tikai varam cerēt, ka kaut kas tāds nekad nenotiks Latvijā, tāpēc aicinu nepiesārņot sevi ar naidu, dusmu un agresiju, kas ir laba augsne iespējamam terorismam, kā arī rūpēties par apkārtējo vidi!»

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards aicina sabiedrību mainīt savu domāšanu par atkritumiem kā kaut ko lieku un nevajadzīgu, bet gan uztvert tos kā reālu resursu, ko pārstrādājot ir iespējams radīt ko jaunu. «Apstākļos, kad resursu patēriņš pasaulē pieaug, bet derīgo izrakteņu - izsīkst, kļūst arvien izdevīgāk ražošanā izmantot reiz izmantotās izejvielas. Turklāt atkritumu pārstrāde ļauj samazināt atkritumu poligonos noglabāto atkritumu daudzumu un padarīt tīrāku apkārtējo vidi. Šādi vairākkārtīgi izmantojot dabas resursus, samazinās arī saražoto jauno izstrādājumu izmaksas. Ja nerūpēsimies par radīto atkritumu apjomu samazināšanu, mums būs jāmeklē papildus vietas atkritumu noglabāšanai. Jaunu poligonu izbūve prasa lielus kapitālieguldījumus, lai nodrošinātu, ka atkritumu radītais piesārņojums nenokļūst virszemes ūdeņos un gruntsūdeņos, novērstu gaisa piesārņojumu.»

Foto: Publicitātes foto

Šogad Lielajai Talkai pievienojušies jauni atbalstītāji – ceļu būves firma SIA «Binders». Kā norāda «Binders» valdes loceklis Normunds Luste: «Katru gadu aktīvajā ceļu būves sezonā «Binders» strādā kopumā apmēram 100 km garos atjaunojamo ceļu posmos visā valstī. Mēs aiz sevis atstājam atjaunotu un sakārtotu infrastruktūru, bet, ja paskatāmies, kas notiek tālāk, tur, kur beidzas objekta parametri – aina nereti nav iepriecinoša. Mēs atbalstām Lielās talkas ideju un vērtības, jo tās, tāpat kā mūsējās, ir vērstas uz pastāvēšanu ilgtermiņā – gan darba rezultāts, gan, jo īpaši – izmaiņas cilvēku domāšanā un vērtībās. Sakopta Latvija, ko aiz sevis atstāj Lielā Talka, ir mūsu mantojums nākamajam paaudzēm. Mēs zinām, ka daudzi «Binders» darbinieki talkas aktivitātēs piedalījās savās dzīves vietās, citos interešu pulciņos un kopienās, taču šogad darīsim to kopā.»

Tāpat šogad Lielā Talka uzsākusi partnerību ar Eiropas Latviešu apvienību(ELA), kā rezultātā jau no nākamā gada Lielajā talkā piedalīsies ari latviešu kopienas visā Eiropā. Kā uzsver ELA prezidija locekle Elīna Pinto, talkas latviešu kopienās visā Eiropā palīdzēs Latvijas zaļajam vēstījumam izskanēt tālu aiz tas robežām un atbalsoties arī katra ārpus Latvijas mītoša latvieša domās un darbos. «Mēs aprūpēsim Latvijai svarīgas vietas Eiropā un aicināsim arī savu mītnes zemju kopienas ķerties pie grābekļiem, lai kopīgi veidotu tādu Eiropu, kuras saimē Latvija var lepni iesoļot savā otrajā simtgadē,» apliecina Elīna Pinto.

Talkas mēneša atklāšanā piedalījās arī Lielās Talkas sadarbības partneri jau kopš projekta pirmsākumiem – «Latvijas Valsts meži» un Rīgas brīvostas pārvalde (RBP). Kā norādīja Rīgas brīvostas pārvaldes Attīstības daļas vadītājs Viesturs Silenieks tieši Lielā Talkas ir labākais veids, kā likt ne vien Brīvostas uzņēmējiem, bet arī apkārtējiem iedzīvotājiem vairāk domāt par vidi.

«Lielo talku 2015» atbalsta lieldraugi «Rīgas brīvostas pārvalde», «Latvijas Valsts meži» un Ceļu būves firma «Binders», kā arī Latvijas Vides aizsardzības fonds, Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija, RIMI un «DHL». Par Lielās Talkas jaunumiem šogad ziņos atbalstītāji LNT, TV3, Pirmais Baltijas kanāls, Rīga TV24, TVnet.lv, Latvijas radio 2, PIECI.LV, 1188 un nacionālā ziņu aģentūra LETA. Tāpat par atbalstu paldies sakām tulkošanas birojam «Valodu koks».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu