Piemājas dārzā atrod 100 kg bīstamo atkritumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Ko man darīt un kā rīkoties, ja vēlos atbrīvoties no aptuveni 100 kilogramiem paaugstinātas bīstamības atkritumu? Tā jautāja TVNET lasītājs Mārtiņš, kura dārzā atrodas šīferis. Savukārt Vides ministrijā norādīja, ka nav aizliegts iedzīvotājam nogādāt bīstamos atkritumus uz speciāli aprīkotu bīstamo atkritumu savākšanas vietu.

TVNET lasītājs Mārtiņš raksta: «Man mājas dārzā atrodas šīferis. Tāda lāpstas izmēra kaudzīte un vēl drusku. Apzinos, ka tas ir paaugstinātas bīstamības atkritums, un vēlos no tā atbrīvoties.

VARAM piedāvā vairākus uzņēmumus, kuri tiem atbrauc pakaļ. Diemžēl, sazinoties ar lielāko daļu no piedāvātajiem uzņēmumiem, saskāros ar nopietnu problēmu, proti, tie brauc pakaļ tikai tad, ja šie atkritumi ir vismaz tonna.

Iespējams, 100-200 kg man ir, bet nu tonnas nav ne tuvu. Aizvest nodot pašam nedrīkstot. Prasot risinājumu, visi uzņēmumi saka, lai zvana citam uzņēmumam, un tādējādi rada sava veida apburto loku.

Uz mežu vest ļoti negribas, tāpēc jautājums: ko man darīt un kā rīkoties, ja vēlos atbrīvoties no ~100 kilogramiem paaugstinātas bīstamības atkritumu?»

Foto: TVNET lasītājs

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece, iepazīstoties ar lasītāja rakstīto, TVNET skaidroja, ka azbesta šīferis ir klasificējams kā bīstamie atkritumi. Atkritumu apsaimniekošanas likumā ir noteikts, ka atkritumu radītājam jānogādā bīstamie atkritumi speciāli aprīkotās bīstamo atkritumu savākšanas vietās vai jāslēdz līgums ar attiecīgo atkritumu apsaimniekotāju par bīstamo atkritumu apsaimniekošanu, kā arī jāsedz bīstamo atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.

Minētā tiesību norma neaizliedz iedzīvotājam nogādāt bīstamos atkritumus uz speciāli aprīkotu bīstamo atkritumu savākšanas vietu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem azbestu saturošus atkritumus var apglabāt sadzīves atkritumu poligonos (to atsevišķos nodalījumos), ja šos atkritumus apglabā atsevišķi no bioloģiski noārdāmiem atkritumiem un ja tie atbilst attiecīgajam poligonam izsniegtās atļaujas prasībām (par A vai B kategorijas piesārņojošu darbību veikšanu). Viņa atzīmēja, ka gandrīz visu sadzīves atkritumu poligonu darbībai izsniegtajās atļaujās A kategorijas piesārņojošās darbības veikšanai ir ietverti azbestu saturošie atkritumi.

Ja iedzīvotājs pats veic azbestu saturošo atkritumu nogādāšanu uz attiecīgo sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu, tad jāņem vērā, ka prasības azbestu saturošu atkritumu pārvadājumiem ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos par azbesta un azbesta izstrādājumu ražošanas radīto vides piesārņojumu un azbesta atkritumu apsaimniekošanu.

Pārvadājot un apglabājot atkritumus, kuri satur azbesta šķiedras vai putekļus, pārvadātājs vai operators tos apstrādā, iesaiņo un pārklāj tā, lai nepieļautu azbesta šķiedru vai putekļu nokļūšanu vidē.

Savukārt atkritumu valdītājam jānodrošina azbestu saturošu atkritumu (šķiedru vai putekļu) iepakošana un marķēšana atbilstoši Eiropā spēkā esošajām regulām un direktīvām. Iedzīvotājam jāsedz arī azbesta atkritumu apglabāšanas izdevumi.

Lai noskaidrotu azbesta atkritumu apsaimniekošanas izmaksas iedzīvotājiem, VARAM sazinājās ar vairākiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem - SIA «Ragn-Sells» un A/S «BAO».

SIA «Ragn-Sells» informēja, ka lasītāja vēstulē minēto atkritumu apsaimniekošanas izmaksas ir aptuveni 115 eiro (55 eiro + pievienotās vērtības nodoklis par atkritumu savākšanu un apglabāšanu, 15 eiro par «big-bag» maisu atkritumu iesaiņošanai, 35 eiro/stunda par minēto atkritumu pārvadāšanu).

A/S «BAO» tika skaidrots, ka iedzīvotājiem pastāv vairākas iespējas nodot azbestu saturošos atkritumus:

1) Ja iedzīvotāji paši nogādā attiecīgos azbesta atkritumus AS «BAO», tad atkritumiem ir jābūt attiecīgi iesaiņotiem. Atkritumu piegādātājam ir jāveic 100% priekšapmaksa. Ja atkritumi ir iesaiņoti «big-bag» un to svars ir ap 600 kg, to apsaimniekošanas maksa ir 100 eiro + PVN par iepakojumu, paletes ar krāvumu līdz 70 cm augstumam maksa ir 85 eiro + PVN par paleti, bet cukura maisos iesaiņotu atkritumu apsaimniekošanas maksa ir 10 eiro + PVN.

2) Ja A/S «BAO» sniedz azbesta atkritumu savākšanas un pārvadāšanas pakalpojumu, tad atkarībā no apkalpojamā reģiona cena svārstās no 40 eiro + PVN (Pierīgas reģions) līdz 65 eiro + PVN (Latgales reģions) par paleti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu