Ko iesākt ar vecajām svētku eglītēm?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Svētku eglīšu kalni pie atkritumu konteineriem, dāvanu iepakojuma un izlietotas pirotehnikas pārbagātība tajos – tā ir gadu mijas svētku ainavas neatņemama sastāvdaļa. Jāuzmanās arī ar dažāda veida pirotehnikas izmešanu sadzīves atkritumos. Svarīgākais jautājums pēc svētkiem – kā rīkoties ar svētku eglīti?

Grieztās eglītes nav ieteicams mest sadzīves atkritumu konteineros, jo tās aizņem daudz vietas un līdz ar to sadārdzinās atkritumu izvešanas pakalpojuma izmaksas.

Daudz prātīgāk ir tās novietot blakus konteineram, piesakot to izvešanu nama apsaimniekotājam.

Daudzās pašvaldībās eglīšu savākšana norit organizēti, tāpēc ir vērts painteresēties pašvaldībā par šo jautājumu.

Daudz plašākas iespējas pēc svētkiem atbrīvoties no eglītes ir privātmāju īpašniekiem – to iespējams izmantot gan krāsns kurināšanai, gan arī dārzā. Piemēram, zari var lieti noderēt, lai apsegtu rozes vai rododendrus. Bet koka stumbrs var kalpot kā balsts augiem.

Ja cita lietojuma nav – egles zarus gluži labi var arī kompostēt vai sadedzināt Jāņu ugunskurā.

Vides pakalpojumu uzņēmums «Clean R» norāda, ka neatņemama Jaunā gada sagaidīšanas sastāvdaļa ir dažāda veida pirotehnika – petardes, raķetes, uguns strūklakas, salūta baterijas u.c. Pēc svētkiem izlietotās pirotehnikas atlieku savākšana no pilsētu ielām sagādā lielas raizes sētniekiem. Ir jāuzmanās, izmetot izdegušo pirotehniku sadzīves atkritumos.

Pirms izmešanas ir jāpārliecinās, ka salūtam iegādātā pirotehnika patiešām ir izlietota.

Nereti gadās, ka sadzīves atkritumos tiek izmesta vēl darboties spējīga pirotehnika. Ņemot vērā, ka tā ir ugunsnedroša, tā var aizdedzināt atkritumus gan konteinerā, gan arī pārvadāšanas laikā. Tas arī apgrūtina atkritumu šķirošanas procesu un apdraud atkritumu šķirotāju drošību, ja šķirošana tiek veikta ar rokām. Neizlietotu pirotehniku ieteicams vai nu izlietot, vai arī nodot atpakaļ pirotehnikas pārdevējam.

Īpaša vērība ir jāpievērš arī dāvanu iesaiņojumam.

Ir vērts atcerēties, ka papīra šķirošanas konteinerā nevajadzētu mest jebkādu laminētu dāvanu iesaiņojamo papīru vai dāvanu maisiņus. Savukārt kartona iepakojuma kastes ir jāizjauc un jāsaplacina. Viena no izplatītākajām kļūdām ir arī plastmasai paredzētajos dalītās atkritumu vākšanas konteineros izmest iepakojuma putuplastu. Tas jāmet sadzīves atkritumu konteineros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu