Ņem, ko gribi, maksā, cik vari! Austrālijas pirmais «izglābtās» pārtikas veikals

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kensingtonas veikalā «OzHarvest» pret veciem burkāniem un pupiņu konserviem ar izbeigušos derīguma termiņu izturas ar īpašu cieņu, bet pārgatavojušies tomāti, kurus parasti izmestu kompostkaudzē, tiek lepni sakrāmēti piramīdā.

«OzHarvest» ir pirmais šāda veida izmēģinājuma veikals Austrālijā, kur preces pieejamas par baltu velti tiem, kuri nespēj par pirkumu samaksāt, vai arī paši var izvēlēties, cik par konkrēto produktu ir gatavi atdot naudu, raksta «Broadsheet».

Veikalā pieejams plašs augļu un dārzeņu klāsts, maize, konservēta un sasaldēta pārtika, dzērieni, tīrīšanas līdzekļi un preces mājai. Veikala plaukti ik nedēļu izskatās citādāk atkarībā no tā, kas ir nodots otrreizējai izmantošanai. Pircēji par precēm var norēķināties arī ar citām precēm, kas pašiem mājās vairs nav nepieciešamas.

Atkritumi visā pasaulē ir liela problēma. Piemēram, Austrālijā pārtikas atkritumu pārstrādei ik gadu tiek tērēti aptuveni 20 miljardi dolāru. Austrālijas patērētājs ik gadu atkritumos izmet 20% no iegādātās pārtikas, bet četri miljoni tonnu ēdiena nonāk atkritumu poligonos, kur sadalīšanās procesu rezultātā notiek metāna emisija, izraisot spēcīgu siltumnīcas efektu.

Uzņēmējs Ronijs Kāns tic, ka šāda veikala izveide ir solis pareizajā virzienā. «Ik reizi, kad izglābjam derīgu ēdienu, mēs palīdzam planētai. Ik reizi, kad ar šo ēdienu pabarojam izsalkušus cilvēkus, mēs cīnāmies ar sociālām problēmām,» saka Kāns.

«OzHarvest» sadarbojas ar vairāk nekā 2500 «pārtikas donoriem». «Mēs izglābjam ēdienu, kuru nevar pārdot lielveikali un pārtikas mazumtirgotāji derīguma termiņa beigu dēļ, taču tas vēl ir ēdams,» atklāj Kāns. «Ja kaut kam ir beidzies derīguma termiņš, tas vēl nenozīmē, ka tas ir jāmet prom.»

Tāpat veikalā pieejamas preces, kuras citos veikalos tiek izbrāķētas vizuālu defektu dēļ.

Kāns plāno atvērt «OzHarvest» veikalus arī citās Austrālijas pilsētās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu