Merkele: ES apņēmīgāka nekā jebkad agrāk cīnīties pret klimata izmaiņām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien paziņoja, ka Eiropas Savienība (ES) ir apņēmīgāka nekā jebkad agrāk cīnīties pret klimata izmaiņām pēc ASV prezidenta Donalds Trampa paziņojuma par izstāšanos no Parīzes klimata līguma.

Uzrunājot Vācijas parlamentu nedēļu pirms G20 samita rīkošanas Hamburgā, Merkele nosauca globālo sasilšanu par «eksistenciālu problēmu» cilvēcei un uzsvēra, ka 2015.gadā Parīzē panāktā vienošanās «nav apspriežama».

Merkele solīja nepiekāpties Trampam, norādot, ka «nesaskaņas ir acīmredzamas, un būtu negodīgi censties to piesegt. To es nedarīšu».

Pirms vairāku Eiropas līderu uzņemšanas Berlīnē Merkele uzsvēra, ka «Eiropas Savienība bez nosacījumiem ievēro tās Parīzē noslēgto līgumu, un realizēs to ātri un ar apņēmību».

«Vēl vairāk nekā tas - kopš Savienoto Valstu lēmuma atstāt Parīzes klimata līgumu mēs vēl vairāk nekā jebkad agrāk esam apņēmušies, lai tas izdotos,» paziņoja kanclere.

Viņa uzsvēra, ka pasaules valstīm jāsasniedz nospraustie klimata mērķi, «jo klimata izmaiņas rada vienu no lielākajām cilvēces problēmām, eksistenciālu problēmu mums visiem uz Zemes».

«Mēs nevaram un negaidīsim līdz pēdējais cilvēks uz Zemes tiks pārliecināts par klimata pārmaiņu zinātniskumu,» uzsvēra Merkele, kurai ir doktora grāds fizikālajā ķīmijā.

«Vienā vārdā - Parīzes vienošanās ir neatgriezeniska un neapspriežama,» paziņoja kanclere.

Tramps, kurš vēlēšanu kampaņas laikā klimata izmaiņas nosauca par Ķīnas izdomātu viltību, 1.jūnijā paziņoja par ASV izstāšanos no Parīzes klimata līguma.

ASV ir pasaulē otrs lielākais siltumnīcefekta gāzu emisiju radītājs aiz Ķīnas.

Parīzē 2015.gadā panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu