Ungārija atradusi jaunu vietu NATO radaram, piekāpjoties "zaļo" protestiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ungārijas valdība trešdien beidzot atrisinājusi jautājumu par pretrunīgi vērtētā jaunā NATO radara būves plāniem, paziņojot galīgo šā objekta atrašanās vietu, kas izraudzīta, piekāpjoties vides aizstāvju protestiem.

Kā trešdien žurnālistiem paziņoja premjerministrs Ferencs Ģurčaņs, jaunais radars atradīsies Tubešas kalnā Ungārijas dienvidos. Sākotnēji radaram bija izraudzīta vieta Zengo kalnā, nacionālā parka teritorijā, taču pēc enerģiskām vides aktīvistu protesta akcijām pagājušā gada sākumā valdība atteicās no šā varianta. "Zaļie" neļāva sākt būvdarbus, bloķējot ceļus uz kalnu un neļaujot tur sākt koku izciršanu. Viņi brīdināja, ka vieta izraudzīta, neņemot vērā svarīgākās dabas likumsakarības, un galu galā pārliecināja valdību sākt ilgas diskusijas par to, kur šo objektu labāk celt. Zenko radaram bija jākļūst par daļu no plašākas triju radaru sistēmas, kas izmaksās aptuveni 100 miljonus dolāru (gandrīz 60 miljonus latu) un ko paredzēts pabeigt līdz 2006.gadam. Abas pārējās radiolokācijas stacijas jau uzceltas. Līdz ar plānu atlikšanu Ungārijā netika nodrošināts pilnīgs radaru pārklājums, un tas radīja bažas par gaisa telpas drošību. Ģurčaņs šovasar aicināja meklēt problēmas risinājumu, kad, radaru nepamanīta, kāda lidmašīna simts metru augstumā nolidoja cauri Ungārijas gaisa telpai simtiem kilometru, pielidojot pavisam tuvu arī kādai atomelektrostacijai. Premjers atzina, ka Zengo kalna izraudzīšana radara būvei bijusi kļūda, bet vainoja tajā lielāko opozīcijas partiju "Fidesz", kas Ungārijā atradās pie varas no 1998. līdz 2002. gadam, kad šis lēmums tika pieņemts. "Beidzamo gadu debates apliecinājušas, ka "Fidesz" pieņemtais lēmums bija aplams - mums jāaizsargā ne vien cilvēku dzīvības, bet arī vide," Ģurčaņs sacīja pēc tikšanās ar valsts prezidentu Lāslo Sojomu. Sojoms, kas stājās amatā šovasar, tiek uzskatīts par zaļi domājošu prezidentu. Šim amatam viņu izvirzīja vides organizācija "Aizsargā nākotni". Kā pastāstīja premjers, prezidents atbalstījis jauno vietas izvēli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu