Nabadzīgs krievu matemātiķis atsakās no miljons dolāru prēmijas (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievu matemātiķis Grigorijs Perelmans paskaidrojis, kādēļ viņam nav vajadzīga miljonu liela prēmija, ko viņam piešķīris Kela matemātikas institūts par Puankarē hipotēzes pierādījumu, vēsta NEWSru.com.

Matemātiķis prēmijas piešķīrējus nelaidis savā dzīvoklī un caur durvīm paziņojis, ka viņam esot viss, kas vajadzīgs, un nauda viņam nav nepieciešama. Matemātiķa kaimiņi gan pauduši, ka Perelmans kopā ar māti dzīvo briesmīgā nabadzībā daudzstāvu ēkas mazā dzīvoklītī.

2005.gada beigās Perelmans pametis matemātikas institūtu un kopš tā laika pelna, privāti mācot studentus. Ģimenes ienākumus papildina vien mātes niecīgā pensija.

Kāda kaimiņiene stāsta, ka reiz viesojusies Perelmana dzīvoklī. Tur esot bijis tikai galds, ķeblis un gultas ar netīriem matračiem, kas palikušas no iepriekšējiem dzīvokļa saimniekiem, kas bieži lietojuši alkoholu.

Ar Puankarē hipotēzes pierādījumiem matemātiķi cīnījušies vairāk nekā 100 gadus.

Perelmans atteicies arī no Fildsovska prēmijas, ko piešķīris Starptautiskais matemātikas kongress Madridē. Toreiz viņš atteicies ne tikai no 10 tūkstošiem dolāru, bet arī no medaļām. Viņš izteicies, ka viņu neinteresē ne nauda, ne popularitāte un viņš nevēlas, lai uz viņu skatītos kā uz dzīvnieku zoodārzā.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu