Wikileaks: Krievija gadiem cenšas iegūt kontroli Gruzijā (33)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Krievija ilgi pirms 2008.gada kara slepeni darbojās Gruzijā un ar ieročiem apgādāja separātiskos Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionus, liecina tīmekļa vietnes "WikiLeaks" publiskotā informācija.

Krievija jau pirms 2008.gada kara ar Gruziju slepeni tur darbojās, lai valsti pārņemtu savā ietekmes sfērā. Krievija arī sniegusi dažāda veida palīdzību, tostarp ar ieročiem, separātiskajiem Abhāzijas un Dienvidosetijas reģioniem. Šādu informāciju Vašingtonai sarakstē snieguši ASV diplomāti.

"Nopietni pierādījumi" Krievijas kaitnieciskajām darbībām

Wikileaks ziņo, ka 2007.gada augustā ASV sūtnis Gruzijā atskaitē ASV vadībai ziņoja, ka pēdējo gadu laikā savācis daudz nopietnu pierādījumu tam, kā Krievija jau ilgu laiku centusies destabilizēt situāciju Gruzijā un graut prezidenta Mihaila Saakašvili ietekmi. Kā uzskata diplomāts, visa šī darbība bijusi vērsta uz vienu mērķi - novērst Gruzijas tālāku integrāciju Eiropā un panākt tās atgriešanos Maskavas ietekmē.

Diplomāta atskaitē uzskaitīti daudzi šķietami pierādījumi par Krievijas darbībām, to vidū uzbrukumi, nolaupīšanas un citas "kaitnieciskas darbības". Krievijas roku darbs esot arī vairākas apšaudes un policijas mašīnas spridzināšana, kuras mērķis esot bijis neitralizēt ietekmīgu opozicionāru.

Gruzijas iedzīvotājiem izsniegtas Krievijas pases

ASV sūtnis arī raksta, ka Krievija esot maksājusi Dienvidosetijas drošības dienestu pārstāvjiem, lai tie it kā apsargātu provinces iedzīvotājus, taču tas ticis darīts ar mērķi drošībniekus pārvilināt savā pusē. Vairāku gadu gaitā Krievija izdeva Krievijas pases 95% Dienvidosetijas iedzīvotāju. Tādējādi, kad 2008.gadā sākās karadarbība, Krievija kā ieganstu savai klātbūtnei reģionā izmantoja to, ka separātiskajos reģionos dzīvo Krievijas pilsoņi.

Milzu ietekme uz Abhāzijas prezidentu

Dienvidosetija no Krievijas esot vairāk atkarīga nekā Abhāzija, uzskata sūtnis. Tai pašā laikā ļoti "ciešā Krievijas pavadā" esot Abhāzijas prezidents Sergejs Bagapšs - cilvēks ar "padomju mentalitāti", kuru nereti uz Maskavu izsauc sniegt dažādas konsultācijas. Par viņa ciešajiem kontaktiem ar Krieviju liecinot arī fakts, ka 2007.gadā, kad viņš piedzīvoja veselības problēmas, ārstēties Krievijā viņu nogādāja ar Krievijas Federālā drošības dienesta lidmašīnu.

Krievija: karu sāka Gruzija

Pasaules mediji uzskata, ka šī "WikiLeaks" publikācija kārtējo reizi varētu aktualizēt debates par to, kurš tad īsti vainojams 2008.gada Krievijas un Gruzijas karā. Kā apgalvo Maskava, prezidents Saakašvili bija pirmais, kurš uz Dienvidosetiju nosūtīja tankus, lai atgūtu kontroli pār provinci, un Krievija šajā situācijā bijusi spiesta veikt pretpasākumus.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu