"Eiropai vajadzēja ieklausīties!" Leiena slavē Lietuvas ieguldījumu atbalstā Ukrainai

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Lietuvas atbalsts Ukrainai ir piemērs Eiropai un iedvesmas avots eiropiešiem, ceturtdien Viļņā, atzīmējot valsts 20.gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Jūs atvērāt savas mājas tūkstošiem bēgļu un devāt viņiem pilnīgu piekļuvi savai ekonomikai. Jūs ar pūļa finansējumu iegādājāties dronus un radarus Ukrainas bruņotajiem spēkiem," savā uzrunā Lietuvas parlamentā teica Leiena, atgādinot, ka proporcionāli iekšzemes kopproduktam (IKP) Lietuva ir viena no lielākajām Ukrainas atbalstītājām pasaulē.

"Ar savu piemēru jūs vadāt Eiropu. Un šodien jūs esat patiesa iedvesma visiem eiropiešiem," viņa uzteica.

Leiena norādīja, ka Eiropai bija nepieciešams pārāk ilgs laiks, lai pamostos Krievijas draudu priekšā.

"Daudzus gadus Lietuva brīdināja Eiropu par revanšistiskās Krievijas draudiem. Pēc 2014.gada jūs mums teicāt, ka [Krievijas diktators Vladimirs] Putins vienkārši neapstāsies. Un Eiropai vajadzēja ieklausīties!

Mums vajadzēja pārāk ilgu laiku, lai pamostos un apzinātos Putina Krievijas draudus," atzina Vācijas politiķe, paziņojot, ka tagad ES "stingri stāv jūsu pusē, aizstāvot brīvību un pret agresiju".

Leiena atgādināja, ka 2021.gadā ES austrumu dalībvalstis saskārās ar migrantu pieplūdumu no Baltkrievijas, "bet Eiropa bija vienota, un mēs kopīgi pārvarējām krīzi".

"Un tagad mēs atkal apvienojam spēkus, lai veicinātu mūsu aizsardzības rūpniecību, šeit, Seimā, pieņemot tiesību aktus, kas rezonē ar mūsu Eiropas aizsardzības rūpniecības stratēģiju," viņa teica.

Leiena arī norādīja, ka vairāk nekā 90% lietuviešu pirms vairāk nekā 20 gadiem referendumā balsoja par pievienošanos ES. "Un šī izvēle ir pārveidojusi ne tikai jūsu valsti, bet arī visu Eiropu. Līdz ar jūsu pievienošanos mūsu Savienība atgriezās pie savām saknēm," viņa sacīja.

"Jūsu pretošanās vēsture ir padarījusi lietuviešu tautu unikālu. Unikāla ar savu mīlestību pret brīvību, ar savu atbalstu citām brīvību mīlošām tautām un ar savu nepatiku pret jebkāda veida piespiešanu," klāstīja EK prezidente.

"Un kopš jūs pievienojāties, jūs atgādinājāt mums, par ko vienmēr ir bijis Eiropas projekts. Tas ir par mūsu kontinenta ceļu uz brīvību. Tas ir stāsts par jaunām un vecām demokrātijām, kas kopā kļūst stiprākas," teica Leiena, piebilstot, ka Lietuva "vienmēr ir bijusi Eiropas vēstures centrā".

"Jūs vienmēr esat kopuši ciešus sakarus ne tikai ar saviem tiešajiem kaimiņiem, bet arī ar Skandināviju, Centrāleiropu un tālāk līdz pat Melnajai jūrai. Dzelzs priekškars to visu bija padarījis neiespējamu. Taču tagad Lietuva ir atguvusi savu likumīgo vietu Eiropā. Un tā ir bijusi atgriešanās mājās," viņa paziņoja, raksturojot Lietuvu kā "spēcīgu spēlētāju Briselē un spēcīgu partneri visām citām galvaspilsētām" un kā "Eiropas politikas virzītājspēku".

"Šī ir inovatoru un uzņēmēju valsts. Un jūsu talants tagad ir atzīts visā kontinentā. Jūsu jaunuzņēmumi ir paplašinājuši savu darbību tālu aiz jūsu robežām un iekarojuši Eiropas tirgus. Jūsu galvaspilsēta Viļņa ir augošs tehnoloģiju centrs, kas piesaista cilvēkus un investīcijas no ārvalstīm," viņa sacīja, atgādinot, ka kopš iestāšanās blokā Lietuvas IKP ir pieaudzis no 50% no ES vidējā rādītāja līdz gandrīz 90%.

"Lietuva ir augusi straujāk nekā jebkura cita mūsu savienības jaunā dalībvalsts. Jūs esat maksimāli izmantojuši mūsu vienoto tirgu," viņa teica.

EK priekšsēdētāja Lietuvā ieradusies, atzīmējot Eiropas dienu un 20.gadadienu kopš Lietuva iestājās blokā.

Viļņā Leiena tiekas ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu, Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu un premjerministri Ingrīdu Šimonītu. Viņai paredzēta piedalīšanās vairākos pasākumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu