Pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos Stokholmā nogalināts viens cilvēks (246)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Teroristu pašnāvnieku sarīkotos divos vienlaicīgos sprādzienos Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā sestdienas vakarā ievainoti divi cilvēki, kā arī gājis bojā viens no spridzinātājiem. "Tas ir nepieņemami, jo Zviedrija ir atvērta sabiedrība, un atvērta sabiedrība, kas ir pierādījusi vēlmi, lai cilvēki ar dažādiem uzskatiem, izcelsmēm var dzīvot līdzās cits citam atvērtā sabiedrībā un demokrātijā, kas labi funkcionē," atzina Zviedrijas premjers Frēdriks Reinfelts.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Papildināts viss teksts.

Vietējiem medijiem brīdi pirms sprādzieniem nosūtītā vēstījumā draudēts atriebties zviedriem par pretrunīgi vērtētā latviešu izcelsmes karikatūrista Lāša Vilka zīmējumiem, kuros izsmiets musulmaņu pravietis Muhameds.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts apstiprinājis, ka notikušie sprādzieni ir terora akts, kaut arī tas uzskatāms par salīdzinoši neizdevušos. "Satraucošs terora akta mēģinājums cilvēku pilnā Stokholmas daļā. Neveiksmīgs, bet tas varēja būt katastrofisks," Bilts pēc pusnakts ierakstījis savā tvitera profilā.

Turpretī premjerministrs Frēdriks Reinfelts, komentējot Bilta paziņojumu, svētdien tomēr aicināja neizdarīt pāragrus secinājumus.

"Vakar vakarā notika trīs lietas - eksplodēja automašīna, gāja bojā cilvēks. [izlūkdienests] "Säpo", kā arī [ziņu aģentūra] TT saņēma vēstījumus, kuros izteikti draudi Zviedrijai. Nav pierādīts, ka šiem trim notikumiem būtu savstarpēja saistība," žurnālistiem sacīja Zviedrijas valdības vadītājs. "Tas ir gan nevēlami, gan nepieņemami."

"Karls Bilts ir ārlietu ministrs, kurš ir ļoti aktīvs sociālajos medijos, taču es komentēju no valdības perspektīvas," sacīja Reinfelts. "Ir nepieņemami, ka kaut kas tāds notiek Zviedrijā, taču ir jārod atbildes uz daudziem jautājumiem, iekams mēs varam nonākt pie kādiem secinājumiem."

Sprādzienus atzīst par terora aktiem

Zviedrijas slepenais dienests svētdien preses konferencē apstiprināja, ka sprādzieni atzīti par terora aktiem. Tomēr vēl nav skaidri zināms, vai notikušais bija izolēts uzbrukums vai arī uzskatāms par plašāku apdraudējumu Zviedrijai.

"Mēs cenšamies noskaidrot, vai kaut kas līdzīgs notiek [arī citviet Zviedrijā]. Mums par to nav nekādu liecību, taču mēs cenšamies pārliecināties, ka tā" nebija daļa no uzbrukumu sērijas, norāda Zviedrijas izlūkdienesta Drošības nodaļas vadītājs Anderss Tornbergs.

Tāpat nav arī vēl skaidri zināms, vai uzbrukumu sarīkoja teroristi pašnāvnieki. Tomēr, "ja tas bija pašnāvnieku uzbrukums, tad tas bija pirmais" šāda veida uzbrukums Zviedrijā.

"Ja jūs uzspridzināt bumbu ar noteiktu mērķi, jūs iebaidāt cilvēkus, jūs liekat sabiedrībai justies mazāk drošai un tamlīdzīgi, tādēļ tas ir teroristu noziegums. Izmeklēšana turpinās 24 stundas diennaktī, un tagad to vada prokurori. Mēs cenšamies skaidri saprast, kas ir noticis," viņš skaidroja.

Lai gan atbildīgie dienesti šobrīd domā, ka abi sprādzieni savstarpēji ir saistīti, arī tas vēl nav pierādīts, piebilst Tornbergs.

Uzspridzināta automašīna, atrasts miris vīrietis 200 metrus tālāk

Pirmais sprādziens nogranda plkst. 16.52 pēc vietējā laika (plkst.17.52 pēc Latvijas laika) Drotningas un Ūlofa Palmes ielas krustojumā Stokholmas centrā. Šeit uzspridzināta mīnēta automašīna, taču sprādzienā vieglus ievainojumus guvuši garāmgājēji.

Divas minūtes pēc pirmā sprādziena policija saņēma ziņojumu, ka 200 metrus tālāk atrasts miris cilvēks. Policisti notikumu vietā Brigaras un Drotingas ielu krustojumā atrada mirušu cilvēku ar milzīgu brūci vēderā. Pēc ekspertu novērtējuma, vīrietis gājis bojā, sprāgstot pie viņa vēdera piestiprinātam spridzeklim.

Netālu no vīrieša līķa atrasta mugursoma. Policija atteikusies izpaust, tās saturu, bet vairāki Zviedrijas mediji vēsta, kā bijusi piepildīta ar naglām. Tā ir teroristu bieži izmantota taktika, lai palielinātu sprādziena upuru skaitu.

Sprādziena upura mirstīgās atliekas gulēja uz gājēju ielas vairākas stundas, kamēr blakus netālu guļošo somu pārbaudīja policijas atmīnēšanas robots.

Policija pavēstīja, ka uzbrukumam izmantotā automašīna bijusi mīnēta ar sašķidrinātas gāzes baloniem.

Varas iestādes atturās no komentāriem vai notikumu ir saistīti

Aculiecinieku ar mobiliem telefoniem uzņemti video rāda, kā degošo mašīnu turpina plosīt vairāki sprādzieni, iekams ierodas pirmā ugunsdzēsēju mašīna. Šī mašīna esot piederējusi cilvēkam, kurš savā sociālā tīkla “Facebook” mājas lapā slavējis teroristu grupējumu “Al Qaeda”, raksta avīze “Expressen”.

Sprādzieni Stokholmas centrā nogranda laikā, kad Zviedrijas galvaspilsētas ielas bija pilnas ar cilvēkiem, steidzot gādāt Ziemassvētku dāvanas.

Aptuveni desmit minūtes pirms sprādzieniem Zviedrijas ziņu aģentūra TT saņēma e-pasta vēstuli un audioierakstu, kurā Zviedrijas un Eiropas musulmaņiem teikts sākt rīkoties.

Vēstījumos nosodīta Zviedrijas iecietīgā attieksme pret karikatūrista Lāša Vilka karikatūrām, kurā izsmiets musulmaņu pravietis Muhameds, kā arī Zviedrijas karavīru misija Afganistānā.

"Mūsu rīcība runās pati par sevi. Tik ilgi, kamēr jūs neapturēsiet savu karu pret islāmu un pravieša pazemošanu un jūsu muļķīgo atbalstu tai cūkai Vilkam," teikts ierakstā. Vēstulē zviedriem draudēts - "jūsu bērni, meitas un māsas mirs, tāpat kā mirst mūsu brāļi, māsas un bērni".

Vēstījumā Zviedrijā dzīvojošie musulmaņi aicināti "sacelties pret pazemošanu" un visiem "Eiropas un Zviedrijas mudžahedīniem jāsāk rīkoties, nebaidoties ne no cietuma, ne nāves ".

Līdzīgu ierakstu saņēmusi arī Zviedrijas drošības policija “Säkerhetspolisen” (Säpo).

Aģentūras "Reuters" televīzija svētdien sazinājās ar Vilku, kurš apliecināja, ka ir drošībā.

"Tie ir mana projekta pirmie upuri. Tas bija uzbrukums pret zviedru tautu, lai viņus iebiedētu, nevis mani. Labās ziņas ir tādas, ka nomira pats terorists, nevis kāds cits," sacīja Vilks.

Stokholmas galvenās mošejas imams šeihs nosoda uzbrukumu

Svētdien ar paziņojumu klajā nācis arī Stokholmas galvenās mošejas imams šeihs Hasans Musa, nosodot uzbrukumu.

Zviedrijas ziņu aģentūrai TT nosūtītā paziņojumā, imams nosoda "visa veica uzbrukumus, vardarbību, baiļu sēšanu un draudus pret nevainīgiem cilvēkiem, lai arī kāds būtu motīvs un attaisnojumus".

Rūpes par Zviedrijas drošību un stabilitāti ir reliģisks un sabiedrisks pienākums, norāda imams.

Zviedrija novembrī palielināja savu terorisma trauksmes līmeni no zema un vidēju saistībā ar Zviedrijā bāzētu grupējumu aktivitāšu pieaugumu. Taču kopš sestdienas trauksmes līmenis nav paaugstināts.

Karikatūrists Vilks iepriekš saņēmis daudzus nāves draudus

Kā jau ziņots, Vilks izpelnījās musulmaņu pasaules sašutumu ar pravieša Muhameda karikatūru, kurā musulmaņu pravietis attēlots ar suņa ķermeni. 2007.gadā tā tika publicēta kā ilustrācija zviedru reģionālā laikraksta "Nerikes Allehanda" redakcijas slejai, kas bija veltīta runas brīvībai.

Zīmējumu publicēšana izraisīja plašus protestus musulmaņu valstīs, kā arī nāves draudus no vairākām organizācijām, arī no kādas ar "Al Qaeda" saistītas organizācijas, kas piedāvāja 10 000 dolāru (58 900 latu) atlīdzību par viņa nogalināšanu un papildus 50 000 dolāru (29 450 latu), ja viņš tiks nogalināts, pārgriežot rīkli.

Pēc tam Vilks bija spiests pieņemt Zviedrijas policijas aizsardzību.

Šā gada martā tika atklāta iespējama sazvērestība ar mērķi nogalināt Vilku - par Džihāda Džeinu dēvēta amerikāniete Kolīna Laroza tika apsūdzēta mēģinājumos savervēt teroristus, lai nogalinātu mākslinieku. Tajā pašā laikā septiņi cilvēki tika apcietināti Īrijā saistībā ar plāniem nogalināt Vilku, taču četri no viņiem vēlāk tika atbrīvoti.

Šogad Vilks piedzīvojis vairākus uzbrukumus. Divi uzbrucēji mēģināja nodedzināt viņa māju, kā arī uzlauzta viņa interneta vietne.

Savukārt maijā vairāki cilvēki uzbruka Vilkam viņa lekcijas laikā Upsalas universitātē. Uzbrukumā viņš netika nopietni ievainots.

Uzbrukums notika brīdī, kad Vilks demonstrēja videofilmu, kurā redzami kaili homoseksuāli vīrieši ar sejas maskām, uz kurām attēlots pravietis Muhameds.

Islāms stingri aizliedz musulmaņu praviešu atainošanu un uzskata to par zaimošanu.

Komentāri (246)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu