WikiLeaks: ASV un Vācija veido spiegošanas satelītu tīklu (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Maskējoties aiz komerciālajām programmām un neraugoties uz Francijas pretestību, ASV un Vācija kopīgi attīsta slepenu spiegošanas satelītu sistēmu, liecina tīmekļa vietnes "WikiLeaks" nopludinātie ASV diplomātiskās sarakstes dokumenti.

Projekts "HiROS" paredz uzstādīt nenoteiktu skaitu augstas izšķirtspējas satelītu, kas spēj noteikt jebkuru objektu uz planētas, ja tā izmēri sasniedz 50 centimetrus, vēsta norvēģu laikraksts "Aftenposten".

"Aftenposten" atsaucas uz "WikiLeaks" nopludinātajām diplomātiskajām telegrammām, ko izsūtījusi ASV vēstniecība Berlīnē.

Spēs uzņemt infrasarkanos attēlus naktī

Saskaņā ar dokumentos teikto jaunie satelīti spēs uzņemt infrasarkanos attēlus naktī un, salīdzinot ar esošajiem satelītiem, daudz ātrāk pārraidīt tos atpakaļ uz zemi.

Programmas strīdīgā rakstura dēļ ASV un Vācijas amatpersonas nolēmušas to prezentēt kā civilu ar vides jautājumiem saistītu projektu, ko vada komerciālas organizācijas.

Projekts norit izlūkdienestu pakļautībā

Bet patiesībā projekts norit pilnīgā Vācijas izlūkdienesta BND un Vācijas Kosmosa centra (DLR) pakļautībā, ziņo "Aftenposten".

Laikraksta rīcībā nonākušās diplomātiskās telegrammas datētas ar laika posmu no 2009.gada februāra līdz 2010.gada februārim.

Francija pret projektu asi iebilstot

Dokumenti liecina, ka atsevišķas valstis, "īpaši Francija", centušās projektu apturēt visiem iespējamajiem līdzekļiem.

Tomēr izskatās, ka Parīzes opozīciju Vācijas amatpersonas nav ņēmušas vērā, sakot, ka viņiem reiz apnikušas Francijas uzvaras manevrēšanas ceļā.

"Pilnīgi nekāda sadarbība netiek plānota ar Franciju vai kādu citu ES (Eiropas Savienības) valsti,

kad runa ir par "HiROS" projektu," DLR izpilddirektora Andreasa Ekarta teikto citē "Aftenposten".

Kā vēsta laikraksts, jauno satelītu kopējās izmaksas sasniegtu 205 miljonus eiro (144 miljonus latu), un plānots, ka tie sāks darboties laikā starp 2012. un 2013.gadu.

Oficiāli Francija un Vācija jau ir iesaistītas kopējā izlūkošanas un novērošanas satelītu sistēmā "Multinational Space-based Imaging System" (MUSIS), kura aptver arī Beļģiju, Spāniju, Grieķiju un Itāliju.

Gan ASV, gan Vācija no komentāriem atturas

ASV vēstniecība Oslo no komentāriem AFP atteicās gan attiecībā uz šo jautājumu, gan jebkāda cita veida informāciju, kas iegūta no "WikiLeaks" nopludinātajiem dokumentiem.

Komentārus nesniedza arī Vācijas vēstniecība Oslo.

Sadarbībā ar laikrakstiem "El Pais", "The Guardian", "The New York Times"," Le Monde" un "Der Spiegel" līdz šim "WikiLeaks" publiskojusi aptuveni 2000 no tās rīcībā esošajiem dokumentiem.

Arī "Aftenposten" pagājušajā mēnesī paziņoja, ka laikraksta rīcībā nonākuši visi slepenie dokumenti, un turpmāk arī "Aftenposten" publicēs uz šiem dokumentiem balstītus rakstus neatkarīgi no "WikiLeaks" publikācijām.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu