Dalailama atteiksies no tibetiešu politiskā vadītāja lomas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trimdā Indijā mītošais Tibetas garīgais līderis Dalailama ceturtdien paziņoja, ka plāno atkāpties no trimdas kustības politiskās vadības, jo pienācis laiks "brīvi ievēlētam" vadītajam.

75 gadus vecais Nobela miera prēmijas laureāts nākamnedēļ Tibetas trimdas parlamenta sanāksmē centīsies panākt grozījumus, kas ļaus viņam pamest politisko amatu, uzrunā sacīja Dalailama, pieminot tibetiešu 1959.gada neveiksmīgās sacelšanās pret Ķīnas varu gadadienu.

Savukārt Ķīna Dalailamas izteikumus par atteikšanos no politiskās varas nodēvējusi par trikiem, lai apmuļķotu starptautisko sabiedrību.

Pekina Tibetas garīgo līderi apsūdz separātismā, neraugoties uz viņa biežajiem paziņojumiem, ka viņš vienīgi cenšas panākt lielāku autonomiju tibetiešiem Ķīnas sastāvā.

"Jau kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem es esmu vairākkārt teicis, ka tibetiešiem nepieciešams līderis, kuru brīvi ievēlējusi tibetiešu tauta un kuram es varu nodot varu. Tagad mēs pavisam noteikti esam sasnieguši brīdi, lai to realizētu," sacīja Dalailama.

Lūdz sekotājus saprast viņu

Viņš atzina, ka saņēmis daudzkārtējus un sirsnīgus lūgumus gan no Tibetas, gan trimdas kopienas turpināt darbu politiskā jomā, taču lūdza savus sekotājus saprast viņu.

"Manai vēlmei nodot varu nav nekā kopīga ar vēlmi izvairīties no atbildības. Tas ir tāpēc, lai tibetiešiem ilgtermiņā būtu labāk. Tas nav tāpēc, ka man būtu zudušas cerības," norādīja Dalailama.

Dalailama Tibetas valsts vadītāja amatā stājās 15 gadu vecumā 1950.gadā, kad ķīniešus spēki iebruka Tibetā. Deviņus gadus vēlāk, kad neveiksmīgi beidzās sacelšanās pret ķīniešu varu, viņš bēga no dzimtenes, kopš tā laika dzīvojot trimdā Indijā.

76 gadus vecais Dalailama kopš 2001.gada daļēji attālinājies no politiskajiem pienākumiem, kurus lielā mērā pārņēmis ievēlētās tibetiešu trimdas valdības premjerministrs.

Taču Dalailama kā Līdzjūtības Budas 14.reinkarnācija paliek tibetiešu budisma garīgais līderis.

Atteikšanās no politiskās varas ļaus tibetiešu trimdas premjerministram ieņem lielāku lomu uz politiskās skatuves, tiecoties uz lielāku Tibetas autonomiju no Pekinas.

Tibetiešu premjerministrs Samdongs Rinpoče žurnālistiem ceturtdien sacīja, ka pagaidām nav skaidrs, vai parlaments pieņems Dalailamas atkāpšanos no politiskajiem pienākumiem, un brīdināja par iespējamu konstitucionālu problēmu.

Martā paredzētajās tibetiešu trimdas kopienas parlamenta vēlēšanās cīņa par valdības vadītāja amatu notiks starp trim pretendentiem, kas visi ir laicīgās kopienas pārstāvji un nav mūki.

Dalailamas cienījamais vecums un vairākas veselības problēmas gan Tibetā, gan ārpus tās rada bažas, ka viņa nāve dotu triecienu tibetiešu kustības saliedētībai, kuras mērķis ir panākt šī budistu reģiona neatkarību vai vismaz autonomiju Ķīnas sastāvā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu