Mūsējie sašutuši par Afganistānas karavīriem, kuri slēpjas un bēg

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vienā no asiņainākajām kaujām Afganistānā vietējie karavīri bēga, slēpās un pat zaga sabiedroto spēku karavīru, kas cīnījās uz dzīvību un nāvi, personiskās lietas, vēsta ASV mediji, atsaucoties uz ziņu aģentūru AP, kuras rīcībā nonācis ASV militārās izmeklēšanas pētījums, kurā piedalījās arī karavīri no Latvijas.

Uzbrukumā gāja bojā astoņi karavīri

Izmeklēšana tika veikta par 2009.gada 3.oktobrī notikušo kauju Kītingas bāzē, kurā gāja bojā astoņi ASV spēku karavīri, bet vēl 22 tika ievainoti.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka ASV komandieri atstāja savus karavīrus pārāk neaizsargātās pozīcijās, tomēr izmeklēšanas gaitā aptaujāto karavīru vissmagāko kritiku saņēma Afganistānas spēku karavīri.

Visasāko kritiku pauduši divi karavīri no Latvijas

AP vēsta, ka visasāko kritiku pauduši divi karavīri no Latvijas, kas bija dislocēti kalnainās Nuristānas provinces Kītingas bāzē un viņiem bija jāpārrauga 30 afgāņu karavīri. Pēc asiņainā 2009.gada uzbrukuma Latvijas karavīri izmeklētājiem teikuši, ka afgāņu karavīriem trūkst "disciplīnas, motivācijas un iniciatīvas".

Latvijas karavīri klāstījuši, ka laikā, kad Kītingai uzbruka gandrīz 300 nemiernieku kaujinieki, trīs afgāņu karavīri, kuriem bija vien pāris skrambas un nobrāzumi, sēdēja un gaidīja mediķu palīdzību, bet afgāņu spēku seržants saritinājies gulējis kādā bāzes kaktā.

Afgāņu karavīri slēpjas zem palagiem

Vēlāk Latvijas karavīri ievērojuši, ka vairāki citi afgāņu karavīri sēž savās gultās un kaut ko gaida, bet neviens no viņiem nebija sagatavojis ieročus un īpaši nereaģēja uz straujo durvju attaisīšanu. Latvijas karavīri turpinājuši iet citās bāzes ēkās un arī tur atraduši, ka afgāņu karavīri "pa vienam vai diviem, saritinājušies embrija pozā, slēpās zem palagiem".

"Izmeklētājiem tika stāstīts, ka afgāņu karavīru, kas pēc kaujas tika pārvietoti uz citu bāzi, somās tika atrasti amerikāņiem piederoši proteīnu dzērieni, digitālie fotoaparāti un citas personiskās mantas," teikts izmeklētāju ziņojuma secinājumu kopsavilkumā.

15 Afganistānas karavīri aizbēguši

19 lappušu garajā izmeklēšanas ziņojuma kopsavilkumā teikts, ka uzbrukuma laikā Kītingā bija 20 afgāņu karavīri, bet latvieši, kas strādāja ar afgāņiem, izmeklētājiem atklājuši, ka bija 36. Pēc kaujas tika saskaitīts 21 afgāņu karavīrs: trīs bija gājuši bojā kaujas laikā, bet 15 - pazuduši.

Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka jau vairākas nedēļas bāzes apkaimē tika manīti ienaidnieka spēki, par to informēti komandieri, tomēr reakcija nav bijusi atbilstoša un netika veikta pietiekama izlūkošana un vienību sagatavošana uzbrukumam.

Tāpat tika kritizēta bāzei izraudzītā vieta un tas, ka karavīri atradās bāzē, kuru bija plānots slēgt, tādēļ netika pietiekami domāts par tās aizsardzību.

"Tā bija sliktākā bāzes vieta, kādu vien esmu pieredzējis savos 19 dienesta gados," izmeklētājiem teicis kāds seržants, piebilstot, ka šādu vietu nevajadzēja izvēlēties pat vismierīgākajos apstākļos.

Trīs dienas pēc uzbrukuma Kītingas bāze tika slēgta.

Afganistānā dien 140 Latvijas karavīru

Patlaban Afganistānā dienesta pienākumus Maimanā, Mazarišarīfā, Kabulā un Kandahārā pilda vairāk nekā 140 Latvijas karavīru.

Vairums Latvijas kontingenta karavīru dienesta pienākumus pilda Norvēģijas vadītajā provinču atjaunošanas vienībā Maimanā.

NATO vadītie starptautiskie spēki Afganistānā ISAF tika izveidoti 2001.gada decembrī pēc tam, kad pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem ar ASV militāro atbalstu Afganistānā tika gāzts talibu režīms. Pašlaik ISF personālsastāvs ir aptuveni 120 000 cilvēku, tostarp 78 000 no ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu