Iestājoties tumsai, Londonas priekšpilsētu ielās situācija līdzinājās anarhijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepilnu gadu pirms vasaras Olimpiskajām spēlēm 2012.gadā, vairākās Londonas priekšpilsētās jauniešu grupas un pusaudžu bandas izlaupa veikalus, dedzina ēkas un automašīnas. Pagaidām nekas neliecina, ka policija kontrolē situāciju. BBC ziņo, ka, iestājoties vakaram un tumsai, Londonas priekšpilsētās skaidri redzamas arvien jaunas degošas ēkas un aizdedzinātas automašīnas uz ielām. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons pārtraucis atvaļinājumu, jo "situācija Londonā ir pasliktinājusies".

Papildināts ar jaunāko informāciju.

01:40 Kā TVNET raksta Edgars no Londonas: "Dzīvoju Lewisham, arī man izdevās noraudzīties no otrā stāva loga kā demolē veikalu man apakšā. Kādi 50-70 maskās tērpti, vairums melnādainie jaunieši virzījās pa Lee High Road un demolēja visu, kas pa ceļam. Zvanīju policijai ar detaļām, bet policija nav reaģējusi. Viss palika mierīgi pēc pāris minūtēm..

Policijas klātbūtne šeit nav jūtama. Sagaidām nakti tagad, ik pa brīdim var ko dzirdēt uz ielām, bet tās nav policijas sirenas. Ir sajūta, ka pilsētai nepietiek policistu. Pēc pēdējām ziņām - East Ham, West Ham, Beckton, Ilford, Ealing, Woolwich, Croydon, Orpington, Clapham, Peckham ir lielas nekontrolētas nekārtības. Viss, ko gribu pateikt - sabiedrība ir pamatīgi iebiedēta, jo nejūt policijas klatbūtni," raksta Edgars no Londonas.

00:55 BBC ziņo, ka jauniešu grupas siro pa priekšpilsētu ielām, ielaužas veikalos un izlaupa tos. Britu telesabiedrības korespondente pēc pusnakts ziņoja, ka, vairāk par 100 labi organizētu jauniešu, maskējušies slēpotāju maskās un kapucēs, sazinājušies ar rācijām un telefoniem laupīja mobilo telefonu veikalus uz Woolwich High Steet. Lai arī policijas atradās turpat netālu, izskatījās kā tā nezina ko īsti darīt.

23:17 The Guardian ziņo, ka Londonas Kroidonas rajonā vietējie iedzīvotāji nevis ziņkārīgi aplūko notiekošo uz ielām kā to darīja pa dienu, bet līdz ar tumsas iestāšanos ieslēgušies mājās. Valdošais noskaņojums vietējo iedzīvotāju vidū esot - šoks, raksta Guardian.

23:13 Londonas policijas vadība lūgusi Saseksas policijas helikopteru palīdzību, ziņo BBC.

22:50 CNN korespondents no Londonas ziņo, ka vandāļi izlaupa vietējo lielveikalu Pekhemā, Londonas dienvidu rajonā. Līdzīgi skati novērojami arī Haknijas un Lūišemas rajonos.

22:31 Nakts uz otrdienu Londonā nebūs mierīgāka par iepriekšējo. Iestājoties tumsai, Londonā ir dislocētas jātnieku policijas vienības. Pirms vēl tumsas iestāšanās bija redzamas jauniešu grupas ar koka nūjām, izsitot veikalu skatlogus un laupot veikalus.

Londona 8.augusts.

Notikumi iepriekš:

Pēcpusdienā "Sky News" un BBC ziņoja kā cilvēki ielaužas veikalos, dauza ēku logus, specvienību policistu virzienā lido krēsli un koka gabali, vēsta telekanāls "Sky News". Vienā brīdī vairāki cilvēki ielauzās kādas smagās automašīnas kravas nodalījumā. Viņi izmeta kravas saturu uz ielas. Tad vieni tur atrastos objektus sāka sviest policijas virzienā, citi - dauzīt autobusa logus.

Policistu ierinda devās nekārtību cēlāju virzienā, cenšoties nepieļaut, ka viņi nokļūst galvenajā tirdzniecības rajonā, bija redzams no "Sky News" helikoptera uzņemtajos kadros.

Policisti pieredzējuši uzbrukumus arī Londonas dienvidu rajona Luišamas centrā, apliecināja "Sky News" avoti.

Ielās norīko papildspēkus

Londonas ielās izvietoti policijas papildspēki, šādi cenšoties nepieļaut, ka atkārtojas nekārtības, ēku demolēšana un laupīšana, kas vairākos Lielbritānijas galvaspilsētas rajonos pieredzēta divas naktis pēc kārtas.

Grautiņi jau divas diennaktis pēc kārtas

Jau ziņots, ka naktī uz svētdienu nemieri izcēlās Londonas ziemeļos esošajā Totenemas rajonā pēc miermīlīgiem protestiem pret policiju, kas ceturtdien apšaudes laikā nogalināja 29 gadus veco Marku Daganu, kuru likumsargi grasījās arestēt.

Kad aizdomās turamais atklāja uguni likumsargu virzienā, policija viņu nogalināja. Apšaudē ievainots arī viens policists. Sākta incidenta izmeklēšana.

Dedzina ēkas, izlaupa veikalus

Tikmēr naktī uz pirmdienu nemieri pārņēmuši vairākus citus rajonus - Enfīldu, Voltemstovu un Voltemforestu Londonas ziemeļos, kā arī uz dienvidiem no Lielbritānijas galvaspilsētas esošo Brikstonu.

Grautiņu laikā aizdedzināti un izlaupīti daudzi veikali, izsisti skatlogi. Vandaļi uzbrukuši arī policijas automašīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu