Lielbritānija grautiņu apspiešanai izmantos ūdensmetējus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā to, ka nemieri Lielbritānijas pilsētās, tuvojoties naktij, joprojām ir iespējami, britu premjerministrs Deivids Kamerons izdevis pavēli par ūdensmetēju lietošanu nepieciešamības gadījumā. Šāds punkts iestrādāts policijas ārkārtas situāciju rīcības plānā, arī paši ūdensmetēji tuvākās diennakts laikā jau tiks nogādāti uz iespējamo nemieru vietām. Jau pulksten 19 (pēc Latvijas laika pulksten 21) Veikfildā policija vietnē Facebook pārtvērusi kādas 20 gadu vecas jaunietes aicinājumu uz nemieriem.

Iepriekšējo reizi drošības spēki to darīja Ziemeļīrijas konflikta laikā, tādēļ britu prese ūdensmetēju ilustrācijām izmanto fotogrāfijas tieši no tā laika.

Pie šāda lēmuma pieņemšanas britu valdība nonāca šodien, kad nekontrolējami grautiņi no Londonas pārsviedušies arī uz citām lielajām valsts pilsētām – Mančeseru, Liverpūli, Bristoli, Birmingemu un citām.

Kamerons tostarp pauda gandarījumu un izteica pateicību Skotlendjardam, ka tas operatīvi pagājušajā naktī spēja palielināt drošības sargu skaitu par trīs reizēm, no 6000 līdz 16 000. Londonā nakts uz trešdienu tika aizvadīta diezgan mierīgi, savukārt citās pilsētās, piemēram, Mančestrā un Birmingemā, tomēr bija izcēlušies grautiņi.

Sola sodīt visus marodierus

Premjerministrs brīdinājis marodierus un citus grautiņos piedalījušos, ka tiks izskatīti visi pieejamie video un foto materiāli kadru pēc kadra, lai atpazītu marodierus. Kameronam šausmas iedvešot tas, ka fotogrāfijās redzami 12-13 gadus veci bērni, kuri izlaupa vīna veikalus un pēc tam smejas par guvumu.

Policija atzīst, ka ar katru grautiņu dienu, vidējais nemiernieku vecums strauji samazinās.

Sestdien Londonas ielās plosījās aptuveni 25-30 gadu veci cilvēki, pēc tam jau vidējais vecums bija 20 gadu, un tādu bijis daudz starp 700 aizturētajiem. Pēdējā naktī veikalu aplaupītāji bija jau vidēji 13-18 gadus veci.

Nespēj kontrolēt nemiera cēlāju saziņu

Kā traģiskākais šobrīd tiek minēts fakts, ka policijai neizdodas slēgt grautiņu dalībnieku saziņas kanālus. Aptuveni ceturtdaļa jauniešu (37%) izmanto viedtelefonu BlackBerry, turklāt īsziņu tarifi ir ļoti lēti. Tāpat aktīva saziņa notiek sociālajās vietnēs Facebook un Twitter, taču, lietojot BlackBerry sistēmu, nav iespējams noteikt, kas sūtījis īsziņas.

Tā apzināti tiek maldināti tiesībsargi un novirzīta viņu uzmanībaq uz vietām, kur patiesībā nekāda laupīšana nav plānota.

Turklāt, tā kā liela daļa Londonas vandaļu ir imigranti, saziņai savā starpā sociālajos tīklos viņi lika lietā savas dzimtās, nevis angļu valodu, tādējādi policijas darbu apgrūtinot vēl vairāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu