Lībijas nemiernieki Tripoles centrā; sagūsta Kadafi dēlu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lībijas nemiernieki svētdien cīņā par galvaspilsētu Tripoli sasniedza pilsētas centru, kā arī sagūstīja valsts vadītāja Muammara Kadafi dēlu Saifu al Islāmu.

Nemiernieku augsta amatpersona Mahmuds Džibrils paziņoja, ka Tripolē un tās apkaimē vēl turpinās pretošanās, un brīdināja nemiernieku spēkus būt piesardzīgiem. "Cīņa vēl nav beigusies. Ja Allāhs tā gribēs, tad pēc dažām stundām mūsu uzvara būs pilnīga," sacīja Džibrils.

Iedzīvotāji ielās sveic nemierniekus

Tūkstošiem Tripoles iedzīvotāju izgāja ielās, lai sagaidītu nemierniekus, un sapulcējās pilsētas centra laukumā, kuru viņi nodēvēja par Mocekļu laukumu. Daudzi vicināja nemiernieku spēku sarkanmelnzaļos karogus ar baltu pusmēnesi un zvaigzni uz melnās joslas, priekā dejoja un sauca "Allāh akbar" ("Allāhs ir dižens"). Daži raidīja šāvienus gaisā.

Cilvēki Tripoles ielās dedzināja ugunskuros plakātus ar Kadafi portretu un viņa režīma zaļos karogus. Līksme valdīja arī nemiernieku kontrolētajā Bengazi pilsētā valsts austrumos, kur iedzīvotāji dejoja un paziņoja, ka "tirāna" Kadafi režīmam pienācis gals.

Kadafi atrašanās vieta nav zināma

Lai gan Kadafi svētdien trīsreiz vērsās ar uzrunām pie valsts iedzīvotājiem, kuras pārraidīja televīzija, viņa atrašanās vieta nav zināma. Kadafi solīja nepadoties un trešajā uzrunā aicināja Tripoles iedzīvotājus "attīrīt galvaspilsētu", jo "Tripolē un Lībijā nav vietas koloniālisma aģentiem".

Kadafi valdības informācijas ministrs Musa Ibrahims preses konferencē paziņoja, ka nemiernieku uzbrukumā galvaspilsētai gājuši bojā 1300 cilvēku, un raksturoja cīņu par galvaspilsētu kā "īstu traģēdiju". Šo bojāgājušo skaitu nav apstiprinājuši neatkarīgi avoti.

Ibrahims arī apgalvoja, ka Kadafi režīms "vēl ir stiprs, un tūkstošiem brīvprātīgo un karavīru ir gatavi cīnīties".

Sagūstīto Kadafi dēlu apsūdz noziegumos pret cilvēci

Nīderlandes pilsētā Hāgā Starptautiskās krimināltiesas prokurors Luiss Moreno-Okampo apstiprināja, ka ir aizturēts Kadafi dēls Saifs al Islāms. Starptautiskā krimināltiesa ir izdevusi orderus Saifa al Islāma aizturēšanai par noziegumiem pret cilvēci.

"Mēs esam saņēmuši konfidenciālu informāciju, ka viņš ir aizturēts. Mēs ceram, ka viņš drīz būs Hāgā," lai stātos tiesas priekšā, sacīja prokurors.

Moreno-Okampo sacīja, ka viņš plāno pirmdien sazināties ar "Lībijas pagaidu valdību" un ka Starptautiskā krimināltiesa "ir gatava palīdzēt Lībijai tikt galā ar grūto pagātni" un nodrošināt, lai "neviens noziegums nepaliktu nesodīts".

Lībijas nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes priekšsēdētājs Mustafa Abdeldžalils pirms tam no Bengazi paziņoja telekanālam "Al-Jazeera", ka viņam ir "informācija, ka Saifs al Islāms ir aizturēts". "Viņš tiek turēts drošā vietā un rūpīgi apsargāts, līdz tiks nodots tiesai," sacīja Abdeldžalils.

Ierodas galvaspilsētā, kur pievienojas tur esošās nemiernieku šūniņas

Nemiernieku spēki svētdien no jūras puses ieradās valsts galvaspilsētā Tripolē, pievienojās tur esošām nemiernieku šūniņām un sāka operāciju ar segvārdu "Nāra", kuras mērķis ir Tripoles ieņemšana, paziņoja nemiernieku līderi.

Tripolē no jūras puses jau svētdienas rītā ieradās nemiernieku avangarda vienība, kas bija devusies ceļā no nemiernieku ieņemtās Lībijas rietumu pilsētas Misratas 200 kilometrus no Tripoles. Vēlā pēcpusdienā citi nemiernieki iebrauca Tripolē ar 100 automašīnu kolonnu un viņus līksmi sagaidīja iedzīvotāji, ziņoja aģentūras AFP reportieris.

Ieņem telekomunikāciju operatora ēku un sūta īsziņas par uzvaru

Cīnoties par Tripoli, nemiernieki svētdien ieņēma kazarmas pie Tripoles rietumu ieejas, kur viņi sagrāba raķetes un citus ieročus, un Tripoles austrumu rajonu Tadžuru. Nemiernieki ieņēma Lībijas mobilo telefonu kompānijas "Libyana" galveno biroju, kas atrodas Tadžurā, un kompānijas klienti savos telefonos saņēma Pagaidu pārejas nacionālās padomes īsziņu, kas "apsveica Lībijas tautu ar Muammara Kadafi krišanu".

Nemiernieki arī atbrīvoja desmitiem ieslodzīto no cietuma Majas pilsētā 25 kilometrus uz rietumiem no Tripoles.

Tripoles centrā izcēlās kauja pie viesnīcas "Rixos", kur apmetušies ārvalstu mediju darbinieki, ziņoja AFP reportieris. Kadafi lojālie spēki ar Kalašņikova automātiem atklāja uguni no šīs viesnīcas austrumu virzienā.

Vairākos Tripoles rajonos notika sadursmes starp nemierniekiem un Kadafi atbalstītājiem, sevišķi austrumu rajonos Sugdžomā, Aradā un Tadžurā.

Nemiernieku līderi paziņoja, ka cer ieņemt Tripoli pirmdienas naktī. Nemiernieku preses sekretārs paziņoja, ka nemiernieki arī ielenc Kadafi lojālos spēkus Lībijas galējos rietumos pie Tunisijas robežas.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu