Krievija grib ANO bezsankciju rezolūciju Sīrijai (15)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievija otrdien ierosinājusi ANO Drošības padomes rezolūciju, kas paplašinātu ANO novērotāju misiju Sīrijā, bet nedraudētu Damaskas režīmam ar sankcijām, informēja diplomāti.

Rezolūcijas teksts nosūtīts padomes pārējām 14 dalībvalstīm, žurnālistiem atklāja Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Igors Pankins.

Plānots, ka ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans trešdien ziņos Drošības padomei par panākumiem sava miera plāna atdzīvināšanā.

ANO novērotāju misijas nākotne Drošības padomei jāizlemj līdz 20.jūlijam. Jau ziņots, ka misijas darbība tika apturēta jūnija vidū Sīrijā valdošās vardarbības dēļ.

Bojā gājuši 17 tūkstoši

Kopš nemieru sākuma 2011.gada martā Sīrijā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 17 000 cilvēku, liecina aktīvistu apkopotā informācija.

Rietumi vēlas, lai Damaskas režīmam tiktu piemērotas sankcijas, bet Krievija šādu iespēju noraida.

Pankins norādīja, ka Krievijas iecerētā rezolūcija domāta, lai «sniegtu tālāku atbalstu Kofi Annana centieniem un viņa plāna ieviešanai».

Koncentrēsies uz politiku

Rezolūcijas projektā, kura kopija nonākusi aģentūras AFP rīcībā, ierosināts pagarināt ANO novērotāju misiju vēl par trim mēnešiem un atbalstīts ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna priekšlikums samazināt militāro novērotāju skaitu un pievērsties politiskai misijai.

Rezolūcijas projektā visas konfliktā iesaistītās puses aicinātas nekavējoties pārtraukt vardarbību un nevilcinoties īstenot Annana miera plānu.

Ar sankcijām nedraud

Tomēr ar sankcijām Sīrijas režīmam un opozīcijai netiek draudēts, lai gan Annans ir licis noprast, ka viņa plāna neievērošana nedrīkstētu palikt bez sekām.

ASV un Eiropas valstis ir izstrādājušas arī savu rezolūcijas projektu, bet vēl nav izlēmušas, vai iesniegt to Drošības padomē.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu