Rietumi dos Asadam desmit dienas laika (51)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rietumvalstis trešdien pieprasīja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei dot Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam desmit dienas laika smago ieroču izmantošanas izbeigšanai, bet, ja viņš to neizdarīs noteiktajā termiņā, ieviest stingras sankcijas.

Prasība ir iekļauta ASV, Francijas, Lielbritānijas un Vācijas izstrādātajā rezolūcijas projektā, kas izsūtīts ANO Drošības padomes 15 dalībvalstīm.

ANO Drošības padomei jauna rezolūcija par konflikta nomāktās Sīrijas krīzes risināšanu jāpieņem līdz 20.jūlijam, kad beidzas ANO novērotāju misijas Sīrijā (UNSMIS) mandāts.

Sīrijas sabiedrotā Krievija rosina citu rezolūcijas projektu

Krievija, kas ir galvenā Asada sabiedrotā, jau ir ierosinājusi citu rezolūcijas projektu, kurā aicināts atjaunot UNSMIS mandātu, bet tajā nav minētas nekādas sankcijas.

ANO Drošības padomes diplomātu pirmās sarunas par abiem rezolūciju projektiem sāksies ceturtdien.

Rietumvalstu rezolūcijā, kuras teksts nonācis aģentūras AFP rīcībā, pausta prasība Sīrijas valdībai izvest karavīrus un smagos ieročus no pilsētām, kā tas ir noteikts ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana izstrādātajā miera plānā un iepriekš pieņemtajās Drošības padomes prasībās.

Pie militāra spēka neķersies, bet sodīs ekonomiski

Ja Sīrijas valstība «pilnībā neizpilda» prasības desmit dienu laikā, Drošības padome «nekavējoties īstenos pasākumus saskaņā ar ANO statūtu [7. panta] 41 .punktu», kas atļauj ekonomiskas un diplomātiskas sankcijas, bet aizliedz bruņota spēka draudu vai reālu bruņota spēka izmantošanu.

Rezolūcijas projekts tika izplatīts pēc tam, kad Annans lūdza ANO Drošības padomei no jauna paust spēcīgu atbalstu miera plānam, par kuru viņš martā vienojās ar Asadu un kas stājās spēkā 12.aprīlī, bet tā arī nav īstenots.

Annans Drošības padomei trešdien teica, ka situācija Sīrijā no «sliktas ir kļuvusi par sliktāku», atklāja diplomāti, kas piedalījās slēgtajā sanāksmē.

Briti aicina Sīrijas jautājumā aizmirst nacionālās intereses

Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Lialls Grants žurnālistiem stāstīja, ka Annans «aicināja Drošības padomi atteikties no nacionālajām interesēm un īstenot kopīgu un pastāvīgu spiedienu uz abām [Sīrijas konfliktā iesaistītajām] pusēm, nosakot skaidras sekas par vienošanos neievērošanu».

Asadam tagad var dot vien «ļoti īsu laiku», lai viņš rīkotos vardarbības izbeigšanai, teica Francijas vēstnieks ANO Žerārs Ero. «Nevaram gaidīt nedēļām vai mēnešiem,» viņš piebilda, uzsverot, ka «katru nedēļu mirst simtiem Sīrijas iedzīvotāju, tādēļ padomei ir jārīkojas».

Annans nesen atzina, ka viņa centieni īstenot miera plānu nav vainagojušies panākumiem, tomēr uzsvēra starptautiskās sabiedrības vienotības nepieciešamību, lai plāns tiktu īstenots.

«Ja padome runā vienā balsī, tā ir daudz spēcīgāka, nekā tad, kad tā ir sašķelta,» Annans teica žurnālistiem Ženēvā pēc videokonferences ar Drošības padomes locekļiem.

Atšķiras viedokļi par Asada likteni

Tomēr Drošības padomes dalībvalstu viedokļi atšķiras par Asada likteni - Rietumvalstis uzstāj, ka viņam ir jāatkāpjas, bet Krievija ir pārliecināta, ka nav jāizdara spiediens no ārpuses, lai panāktu Sīrijas prezidenta atkāpšanos.

Krievija otrdien izplatītajā ANO Drošības padomes rezolūcijas projektā aicināts UNSMIS mandātu pagarināt vēl uz trīs mēnešiem, bet tajā nav noteiktas konkrētas sankcijas Annana miera plāna īstenošanai.

Krievija iebilst pret ANO statūtu septītajā panta noteikto sankciju, kas paredz ekonomisku un militāru sankciju izmantošanu, ja tiek radīti draudi mieram, tiek pārkāpts miers vai veikti agresijas akti, izmantošanu.

Krievija un Ķīna bloķējusi jau divas rezolūcijas

Krievija un Ķīna jau ir izmantojušas savas veto tiesības, lai bloķētu divas ANO Drošības padomes rezolūcijas, kurās sankcijas bija tikai pastarpināti minētas.

Tomēr šoreiz Krievijas vēstnieka ANO vietnieks Igors Pankins nedraudēja ar jaunu veto, uzstājot, ka sarunas par abiem rezolūciju projektiem nav pat sākušās. «Nav laika spēlītēm, kurš pirmais izmantos veto tiesības,» viņš teica.

Diplomātu atklātais liecina, ka Annans Drošības padomei stāstījis, ka pirmdien, kad viņš Damaskā tikās ar Sīrijas prezidentu, Asads ierosinājis «vietējo pamieru» noslēgšanu.

Annans žurnālistiem Ženēvā teica, ka «mūsu saruna bija par to, ka jārīkojas vietās, kur notiek šaušalīgākā vardarbība, kur nevar nogādāt humāno palīdzību, kur cilvēki ir iesprostoti, un ir jāizstrādā pamiera vienošanās ar vietējiem».

Diplomātu vidū gan valda skepse par jaunās pieejas panākumiem vardarbības izbeigšanā.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši « Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas» datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 100 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Asada režīms par nemieru organizēšanu vaino «ārvalstu teroristus».

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu