«WikiLeaks» atradis jaunu veidu ziedojumu saņemšanai (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tīmekļa medijs «WikiLeaks» trešdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tam ir izdevies rast veidu, kā apiet finanšu kompāniju noteikto blokādi un saņemt atbalstītāju ziedojumus.

Šīs blokādes dēļ pēdējā pusotra gada laikā būtiski sarucis ziedojumu apmērs pretrunīgi vērtētajam medijam.

«Pēc teju divu gadu ilgas cīņas pret ASV finanšu gigantu VISA un «MasterCard» noteikto banku blokādi «WikiLeaks» paziņo, ka tas atkal var pieņemt ziedojumus,» teikts medija vietnē ievietotajā paziņojumā.

Lai turpinātu darbību, «WikiLeaks» nekavējoties nepieciešams miljons eiro (702 804 lati). Medijs aicina savus atbalstītājus ziedojumu veikšanai izmantot VISA filiāli Francijā «Carte Bleue».

«VISA un «MasterCard» saskaņā ar līgumu nav atļauts tieši liegt pieeju, izmantojot «Carte Bleue» sistēmu,» skaidro «WikiLeaks», aicinot savus atbalstītājus izmantot šo iespēju nekavējoties, iekams VISA vai «MasterCard» šādu ceļu slēdz.

Bloķē pārskaitījumus

2010.gada decembrī abi maksājumu karšu uzņēmumi, kā arī citas naudas pārskaitīšanas kompānijas, tostarp «PayPal» un «Western Union», bloķēja pārskaitījumus «WikiLeaks», liekot medijam ievērojami samazināt slepeno dokumentu publiskošanas apmēru.

Blokāde «WikiLeaks» tika noteikta, kad medijs sāka publiskot 250 000 slepenu ASV diplomātisko telegrammu.

Pēc «WikiLeaks» aprēķiniem, tādējādi medijs nesaņēma vairāk nekā 95% ziedojumu.

Kopumā blokāde «WikiLeaks» izmaksāja vairāk nekā 20 miljonus dolāru (11,44 miljonus latu), un 2011.gadā ziedojumi nodrošināja tikai 21% no darbības izmaksām.

Islandes tiesa pagājušajā nedēļā atzina, ka uzņēmumam «Valitor», kas iepriekš bija zināms kā «Visa Iceland» un kas apkalpo VISA un «MasterCard» maksājumus Islandē, jāļauj veikt pārskaitījumus «WikiLeaks».

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu