EP: Krievijā dramatiski pasliktinās cilvēktiesību situācija (71)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Cilvēktiesību situācija Krievijā pēdējo mēnešu laikā ir dramatiski pasliktinājusies un valstī ir pieņemti likumi, kurus var izmantot, lai vēl vairāk ierobežotu politisko opozīciju un liktu šķēršļus vārda brīvībai, šādu nostāju šodien pieņemtajā rezolūcijā pauž Eiropas Parlaments (EP), kā piemērus minot vēršanos pret pankgrupu «Pussy Riot» un Krievijas opozīcijas politiķi Genādiju Gudkovu.

Kā informēja EP Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe, parlaments pauž bažas par to, ka arvien pasliktinās pilsoniskās sabiedrības attīstība, norādot uz nesen pieņemtajiem tiesību aktiem par demonstrācijām, nevalstisko organizāciju, goda aizskārumu un internetu, kuru noteikumi varētu novest pie patvaļīgas to piemērošanas.

Parlaments pauž sarūgtinājumu par nesamērīgo sodu, kāds piespriests pankgrupas «Pussy Riot» dalībniecēm, un norāda, ka šis gadījums ir tikai vēl viens pierādījums, ka Krievijā notiek opozīcijas aktīvistu politiski motivēta iebiedēšana un notiesāšana. Parlaments cer, ka šis spriedums tiks pārskatīts un mainīts atbilstoši Krievijas starptautiskajām saistībām.

Grupa «Pussy Riot» ir viens no astoņiem kandidātiem, ko EP šodien nominēja Saharova balvas saņemšanai 2012.gadā.

Rezolūcijā minēta Sergeja Magņitska nāve kā viens gadījumiem, kad Krievijas varasiestādes ir ļaunprātīgi izmantojušas varu, būtiski pārkāpjot tiesiskuma principus. Deputāti min arī aktivitātes ar mērķi atņemt partijas «Taisnīgā Krievija» pārstāvim Gudkovam deputāta pilnvaras. Daudzi to uzskata par iebiedēšanu, kas vērsta pret tās opozīcijas partijas likumīgajām politiskajām darbībām, un aicina Krieviju «atturēties no tiesību aktu patvaļīgas izmantošanas, lai apspiestu opozīcijas partiju deputātus».

Jau ziņots, ka Maskavas tiesa 17.augustā atzina pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieču vainu huligānismā, kas motivēts ar reliģisko naidu, piespriežot viņām divu gadu cietumsodu. Tiesneses Marinas Sirovas nolasītajā spriedumā teikts, ka grupas dalībnieces «rūpīgi plānojušas» pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu vērsto akciju, kas 21.februārī tika sarīkota Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē.

Tiesa atzinusi, ka 22 gadus vecā Nadežda Tolokoņņikova, 24 gadus vecā Marija Aļohina un 29 gadus vecā Jekaterina Samuceviča pastrādājušas «smagu sabiedriskās kārtības pārkāpumu» un izrādījušas «nepārprotamu necieņu pret sabiedrību». Tiesa norādījusi, ka apsūdzētās apzinājušās savas rīcības aizvainojošo raksturu un iesaistījušās «noziedzīgā sazvērestībā ar mērķi paveikt rupju sabiedriskās kārtības pārkāpumu».

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu