Grandiozs eksperiments: izskalot ASV Lielo kanjonu (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienotajās Valstīs sākts nebijuši vērienīgs piecu dienu eksperiments, kura laikā Kolorado upe appludinājusi Lielo Kanjonu. Šādi no tā cerēts izskalot 500 miljonus tonnu smilšu, atjaunojot pludmales un zivju dabisko vidi ikoniskajā Arizonas aizā.

Upes attīrīšanas cauruļu atvēršanā personīgi piedalījies ASV iekšlietu sekretārs Kens Salazars. Viņš uzsvēra, ka eksperimentālā pasākuma laikā tiek cerēts no kanjona izskalot simtiem miljonu tonnu nosēdumu un smilšu, kas izveidojušās upes gultnē masīvo dambja betona barjeru dēļ.

Salazars eksperimentu nodēvējis par «vēsturisku notikumu» un «jaunu ēru, kurā tiek realizēti ūdens uzkrāšanas un piegādes mērķi un notiek elektroenerģijas ražošana, kas ir savienojama ar mērķi uzlabot Kolorado upes vidi un aizsardzību».

Attīrīšanas caurules maksimālās jaudas laikā vienas sekundes laikā izvadīs 42 000 kubikmetrus ūdens.

Ūdens līmenis upē būs paaugstināts piecas dienas, un šie reģionā ir ceturtie mākslīgi izraisītie plūdi 16 gadu laikā.

Nederīgo nosēdumu izskalošanas eksperiments ir daļa no ASV valdības jaunās programmas, kuras mērķis ir atjaunot Lielā kanjona ekosistēmu. Programmas ietvaros iecerēts upes krastos radīt pludmales, kā arī uzlabot vidi augiem un dzīvniekiem.

Pirms lielā dambja uzbūvēšanas 1966.gadā Kolorado upes krastos Lielajā kanjonā bija daudzas skaistas pludmales, kas bija populāras tūristu vidū, upi bija iecienījuši arī plostotāji. Dambis šo gadu laikā kavējis nosēdumu dabisko kustību, kā rezultātā ainava Lielajā Kanjonā kopš tā laika pamatīgi mainījusies.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu