Pēc neveiksmīgas dzimuma maiņas operācijas beļģis izvēlas mirt (52)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Beļģijā 44 gadus vecam iedzīvotājam pēc neveiksmīgas dzimuma maiņas operācijas šonedēļ veikta eitanāzija saistībā ar nepanesamām psiholoģiskām ciešanām, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Izvēlas eitanāziju

Nātans Verhelsts, kas dzimis kā Nensija Verhelsta, mira pirmdien slimnīcā Briselē, līdzās esot viņa draugiem. Verhelsts pats lūdza izdarīt viņam nāvējošo injekciju lietā, kas Beļģijā izpelnījusies plašu uzmanību.

Beļģija 2002.gadā kļuva par otro valsti pasaulē, kas legalizēja eitanāziju. Pirmā bija Nīderlande.

«Viņš nomira mierā,» laikrakstam «Het Laatste Nieuws» sacīja ārsts Vims Distlemans, paskaidrojot, ka Verhelsts atļauju eitanāzijas veikšanai saņēma, jo «varējām skaidri teikt, ka viņš atradās nepanesamu psiholoģisko ciešanu varā».

Nensija piedzima trīs brāļu ģimenē, kur vecāki viņu atraidīja, jo vēlējās vēl vienu dēlu, par savas dzīves sākumu Nātans Verhelsts laikrakstam stāstīja pirms nāves.

No 2009. līdz 2012. gadam

viņam tika veiktas trīs dzimuma maiņas operācijas, tomēr savā ķermenī viņš jutās neērti, pamatojot ar to, ka viņam joprojām bija sievietes krūtis, bet dzimumloceklis bija «neveiksme».

«Kad pirmo reizi ieraudzīju sevi spogulī, jutu nepatiku pret savu jauno ķermeni,» viņš teica. «Ir bijuši priecīgi brīži, bet beigās bilance tomēr ir nepareizajā pusē,» stāstīja Verhelsts.

Beļģijas nacionālās eitanāzijas komitejas pārstāve Žaklīna Eremansa televīzijas kanālam RTL teica, ka Verhelstu pārbaudīja divi ārsti, no kuriem viens bija psihiatrs, lai pārliecinātos, ka viņam nav vien pārejoša depresija.

Tika atzīts, ka ir pieļaujama eitanāzija saistībā ar psiholoģisku pamatojumu.

2004.gadā ar tādu pamatojumu Beļģijā bija seši eitanāzijas gadījumi, bet 2011.gadā tādu jau bija 33 un pērn - 52.

Eitanāziju Beļģijā var veikt vismaz 18 gadu vecumu sasnieguši cilvēki, bet parlaments izvērtē aicinājumus legalizēt eitanāziju arī nepilngadīgajiem, kas paši ir spējīgi spriest par sevi.

2012.gadā Beļģijā tika veikts rekordliels skaits eitanāziju - 1432, kas bija par 25% vairāk nekā gadu iepriekš. Šajā valstī ar eitanāzijas palīdzību nāvē devās 2% no visiem pērn Beļģijā mirušajiem.

Ir stingri nosacījumi eitanāzijas veikšanai, tostarp ir prasība, ka pacientam ir jābūt rīcībspējīgam, pie pilnas apziņas un jāsniedz «brīvprātīga, izvērtēta un atkārtota» prasība mirt.

Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu