Janukoviča pretinieku mītiņā Kijevā sapulcējušies vismaz 200 000 cilvēku (153)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kijevā svētdien notiek Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāju un pretinieku protesti, radot bažas par iespējamām sadursmēm. Vismaz 200 000 cilvēku ir sapulcējušies Kijevas centrā, lai protestētu pret Janukoviča lēmumu apturēt Ukrainas sarunas par tirdzniecības līgumu ar Eiropas Savienību, vēsta franču ziņu aģentūra AFP.

Kijevas Neatkarības laukumā naktī uz svētdienu turpināja atrasties vairāki tūkstoši opozīcijas aktīvistu, bet svētdien pusdienlaikā izsludināts apjomīgs mītiņš, kurā gaidāmi simtiem tūkstoši protestētāju. Pagājušā svētdienā uz masu protestu akciju ieradās aptuveni 200 000 Janukoviča pretinieku.

Savukārt netālajā Eiropas parkā pie parlamenta ēkas notiks Janukoviča Reģionu partijas atbalstītāju mītiņš.

Abās protestētāju nometnēs svētdienas rītā valda mierīga atmosfēra, turklāt starp abiem laukumiem izvietotas barikādes.

Kā ziņo «Interfax», Marijas laukumā cilvēki ierodas «organizētās kolonās», nesot rokās Reģionu partijas karogus, plakātus ar uzrakstiem, no kurienes viņi ieradušies, un Ukrainas karogus. Parkā vērojams neliels skaits miliču, taču netālu novietoti vairāki autobusi ar likumsargiem.

Makeins: Amerika ir kopā ar ukraiņiem

Sestdien Kijevā ieradās republikāņu senators Džons Makeins, kas tikās opozīcijas politiķi Vitāliju Kļičko, opozīcijas partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») līderi Arsēniju Jaceņuku un Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība «Svoboda» («Brīvība») parlamenta frakcijas vadītāju Oļegu Tjagņiboku.

Amerika atbalsta ukraiņu tiekšanos uz integrāciju Eiropā, Kijevas centrā sanākušajiem demonstrantiem svētdien, 15.decembrī, paziņoja ASV senators Džons Makeins. «Visai Ukrainai, Amerika ir kopā ar jums,» Makeins sacīja Kijevas Neatkarības laukumā sanākušajiem demonstrantiem, kas protestē pret Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča lēmumu atteikties no tuvināšanās Eiropai, tā vietā izvēloties ciešākas attiecības ar Krieviju.

«Brīvā pasaule ir ar jums, Amerika ir ar jums, es esmu ar jums,» sacīja amerikāņu senators, atbildē saņemot protestētāju gaviles. «Ukraina Eiropu padarīs labāku un Eiropa Ukrainu padarīs labāku,» norādīja Makeins, kurš sestdien ieradās vizītē Ukrainā un tikās ar opozīcijas līderiem.

Sestdienas vakarā Neatkarības laukumā vairāki desmiti tūkstošu cilvēku apmeklēja Ukrainas populārās grupas «Okean Elzi» koncertu, kas tika veltīts ievainotajiem protestētājiem.

Mēģinot nogludināt nesaskaņas ar opozīciju, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs par vardarbīgo demonstrantu izklīdināšanu naktī uz 30.novembri sestdien no amata atcēla Kijevas mēru Aleksandru Popovu.

Amatu zaudējis arī Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vietnieks Vladimirs Sivkovičs.

Lēmums pieņemts pamatojoties uz «aizdomām par iesaistīšanos cilvēktiesību pārkāpumos», teikts prezidenta paziņojumā.

Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Pašonka žurnālistiem paziņoja, ka abas atceltās amatpersonas «piespieda Kijevas policijas priekšnieku pielietot vardarbību» pret demonstrantiem Neatkarības laukumā, kuri protestēja pret Janukoviča lēmumu atteikties parakstīt sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES).

Janukovičs nākamajā nedēļā dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Komentāri (153)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu