Igaunijas ārlietu ministrs: Rietumi neizdara spiedienu uz Ukrainu (21)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets ceturtdien publicētā intervijā atzina par nepareizu viedokli, ka Rietumi izdara spiedienu uz Ukrainu ar mērķi panākt tās tuvināšanos Eiropas Savienībai (ES).

«ES ir ieinteresēta, lai Eiropā būtu iespējami vairāk tiesisku, demokrātisku, ekonomiski attīstītu valstu ar iespējami zemāku korupcijas līmeni, un tamlīdzīgi. ES sadarbība ar Ukrainu, Gruziju, Moldovu ir vērsta uz tieši šo mērķu sasniegšanu,» Paets sacīja intervijā Krievijas ziņu aģentūrai «Interfax».

Komentējot daudzu Rietumvalstu pārstāvju un politiķu parādīšanos eirointegrācijas piekritēju protestos Kijevas Neatkarības laukumā, Paets sacīja: «Ir skaidrs, ka Rietumu cilvēki ar šiem uzskatiem ir gatavi atbalstīt cilvēkus arī Ukrainā.»

«Kas attiecas uz Krievijas politiķiem - viņi tur mēdz būt pastāvīgi, īstenojot savu politiku un skaidrojot savus uzskatus un nostājas, bet tas, ka viņi tur nav bijuši dažas pēdējās nedēļas, vēl nav nekāds rādītājs,» sacīja Paets.

Igaunijas ārlietu ministrs noliedza uzskatu, ka ES par katru cenu grib paplašināties, uzņemot Austrumu partnerības valstis. Viņš sacīja, ka vairāku ES valstu politiķi nesteidza teikt «jā» jaunu potenciālo dalībvalstu uzņemšanai, un tas attiecas gan uz Ukrainu, Moldovu, Gruziju, gan uz citām Austrumu partnerības valstīm. «Nav pareizi runāt, ka ES, griežot zobus, grib paplašināties par katru cenu,» sacīja Paets.

«Pat toreiz, kad iepriekšējā Ukrainas valdībā bija ievērojami vairāk eiroentuziasma, ES nostāja drīzāk bija apvaldīt šo dedzību. Šī nostāja nav mainījusies arī pašlaik. Eiropas Savienībā vēl arvien ir politiķi, kas labprāt vispār nenodarbotos ar Austrumeiropu,» atzīmēja Paets.

Igaunijas ārlietu ministrs gan pauda uzskatu, ka ES durvīm jābūt atvērtām visām Eiropas valstīm, kas vēlētos iestāties un izpildītu noteiktos kritērijus. «Manuprāt, ES jābūt ievērojami lielākai vēlmei paplašināties,» uzsvēra Paets.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu