Valsts "airBaltic" obligācijas varētu iegādāties ne vairāk kā 100 miljonu eiro vērtībā, norāda Ašeradens

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens.
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligācijas varētu iegādāties ne vairāk kā 100 miljonu eiro vērtībā, šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ašeradens aicināja gaidīt rītdienas valdības sēdi, kad vēl tiks spriests par šo jautājumu.

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) šodien pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka konkrētas summas un risinājumi vēl tiks skatīti otrdienas valdības sēdē. Valdības partiju pārstāvji šodien sanāksmē uzklausījuši "airBaltic" situāciju - uzņēmums strādā veiksmīgi, sasniedzot labus peļņas rādītājus, atzīmēja premjerministre.

"airBaltic" jāmeklē attīstības iespējas, piesaistot privāto kapitālu, norādīja Siliņa, cita starpā atzīmējot, ka nākotnē plānots "airBaltic" akcijas kotēt biržā, kas dos iespēju arī Latvijas iedzīvotājiem iegādāties uzņēmuma akcijas.

Vaicāta par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) nostāju obligāciju pirkšanas jautājumā, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) norādīja, ka vēl jāsagaida valdības lēmums, bet ZZS sliecas to atbalstīt.

"Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja biedre Antoņina Ņenaševa no savas puses atzīmēja šodien koalīcijā prezentētos "airBaltic" finanšu labos rādītājus. Politiķe uzsvēra, ka valsts iesaistīšanās obligāciju pirkšanā notiktu ar tādiem pašiem nosacījumiem, kādi tie būs privātajiem tirgus dalībniekiem.

Saeima nesen pieņēma valdības virzītos grozījumus "Likumā par budžetu un finanšu vadību", ar kuriem finanšu ministram piešķirtas pilnvaras ar Saeimas un valdības atbalstu izmantot valsts budžeta līdzekļus kapitālsabiedrību, kurās valstij ir izšķiroša ietekme, fiksēta ienākuma vērtspapīru iegādei.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) ir atzīmējis, ka pieņemtās izmaiņas dos iespēju valstij līdztekus un ar tādiem pašiem nosacījumiem kā starptautiskajiem privātajiem investoriem arī piedalīties Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" obligāciju emisijā.

Savukārt finanšu ministrs Ašeradens uzsvēris, ka šāda valsts kapitālsabiedrību obligāciju iegāde, ko valsts varētu veikt uz tādiem pašiem nosacījumiem kā privātie investori, nerada spiedienu uz valsts budžeta deficītu. Vienlaikus Ašeradens norādīja, ka šādu obligāciju iegādi var finansēt tikai aizņemoties, tāpēc tas palielinātu aizņemtās naudas apjomu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu