Tēlnieki Mandelas pieminekļa ausī slepeni ievieto truša figūriņu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tēlnieki, kas veidojuši jauno bijušā Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Nelsona Mandelas pieminekli pie parlamenta ēkas valsts galvaspilsētā Pretorijā, atvainojušies, ka tajā slepeni Mandelas ausī ievietojuši trusīša figūru, vēstīja Dienvidāfrikas ziņu aģentūra SAPA.

«Mēs pieņemam atvainošanos un to, ka viņu nodoms bija cienījams,» SAPA citēja Mākslas un kultūras ministrijas pārstāvja Džosiasa Pilas teikto.

Pila sacīja, ka būtu vēlams piemērotāks autoru paraksts uz skulptūras un to, ka departaments apsver iespējas, kā atjaunot skulptūras veidolu, to nesabojājot.

Andrē Prinslo un Ruhans Janse van Vūrens, kas veidoja deviņus metrus augsto bronzas statuju, laikrakstam «Beeld» stāstīja, ka trusītis ir viņu darba «neliela firmas zīme», jo ministrija neļāva iegravēt viņu parakstus uz statujā atveidotā Mandelas biksēm.

Tēlnieki sacīja, ka trusis simbolizē arī saspringto grafiku, kādā viņiem bija jāstrādā, jo trusis afrikandu ir «haas», kas nozīmē arī steigu.

«Laika faktors bija nozīmīgs un brīžiem mēs strādājām ļoti smagi,» norādīja Prinslo, atklājot, ka «nelielais simbols» ir paslēpts Mandelas tēla ausī un nenovērš uzmanību no pašas skulptūras.

«Ir vajadzīga lupa vai binoklis, lai to saskatītu,» paziņoja mākslinieks, pastāstot, ka skulptūras izliešanas procesā «daudzi cilvēki redzēja statuju tuvumā un neviens to nepamanīja».

Dienvidāfrikas Mākslas un kultūras ministrija norādīja, ka nebija informēta par tēlnieku plāniem skulptūras ausī ievietot nelielo truša figūriņu. Ministrs Pols Mashatile pauda nožēlu par to, ka tēlnieki «izvēlējās ievietot objektu statujā, neinformējot sava darba pasūtītājus».

16.decembrī - dienu pēc 95 gadu vecumā mūžībā aizgājušā Mandelas bērēm - pieminekli Pretorijā atklāja Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu