Ženēvā paredzētas četrpusējas sarunas par Ukrainas krīzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ženēvā ceturtdien paredzētas Ukrainas krīzei veltītas četrpusējas sarunas ar ASV, Eiropas Savienības (ES), Krievijas un Ukrainas piedalīšanos.

Sarunu mērķis ir izveidot tiešu dialogu starp Krieviju un Ukrainu un rast ceļu izejai no saspīlētās situācijas Ukrainas austrumos.

Tiešajās sarunās paredzēts piedalīties ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam, Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, ES augstākajai ārlietu pārstāvei Ketrinai Eštonei un Ukrainas ārlietu ministram Andrijam Deščicam.

Tiesa, Savienotās Valstis jau atzinušas, ka tās neko lielu negaida no šīs četrpusējās tikšanās un

jau ir sagatavojušas jaunas sankcijas Krievijai sarunu neizdošanās gadījumā.

«Mēs esam sagatavojuši papildu sankcijas. Negaidiet, ka mēs tās ieviesīsim līdz sarunām. Taču ja mēs neredzēsim Krievijas soļus situācijas deeskalācijai, mēs spersim papildu soļus, tajā skaitā pieņemsim sankcijas,» trešdien paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Marija Harfa. «Krievijai nekavējoties jāatvelk savi spēki no Ukrainas robežas un no Krimas, jāpārtrauc darbības situācijas destabilizēšanai, Ukrainas suverenitātes un teritoriālās vienotības graušanai, kā arī jāaicina separātistu grupējumi pārtraukt provokatīvo darbību.»

Trešdien Ukrainas valdība apstiprināja vadlīnijas sarunām, un galvenais jautājums, ko Kijeva grasās izvirzīt dienas kārtībā, ir situācijas deeskalācija Ukrainas austrumos.

Sarunu gaitā Kijeva prasīs Maskavai «pārtraukt uzkurināt prokrieviskos nemierus» Ukrainā un atvilkt savus spēkus no Ukrainas un Krievijas robežas, paziņojis Deščica.

Ukraina arī prasīs anulēt Krievijas parlamenta lēmumus par Krimas pussalas pievienošanu

un Krievijas bruņoto spēku nosūtīšanu uz Ukrainu.

Ja Krievija izlems nepiedalīties Ženēvas sarunās, Ukraina ir gatava trīspusējām sarunām ar ASV un ES, norādīja Deščica.

Ukrainas austrumos pēdējo dienu laikā promaskaviskie kaujinieki - dažkārt Krievijas specdienestu un militārpersonu vadībā - sagrābuši administrācijas ēkas un stratēģiskos objektus.

Ukrainas varasiestādes valsts austrumos ir sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) publiskojis pierādījumus par vērienīgu Krievijas militāro agresiju Ukrainas austrumu apgabalos.

Agresiju īsteno Krievijas bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) izlūkošanas un diversiju grupas, liecina UDD materiāli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu