ES: Neatkarības pasludināšanas gadījumā Katalonija nebūs ES sastāvā (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) atkārtoti uzsvērusi, ka neatkarības pasludināšanas gadījumā Katalonija vairs nebūtu ES sastāvā.

Ar šādu paziņojumu Brisele nākusi klajā dienu pēc Katalonijas neatkarības atbalstītāju organizācijas ziņojuma, kurā pausta pārliecība, ka Katalonija pēc izstāšanās no Spānijas paliktu ES sastāvā.

«Ja daļa no kādas dalībvalsts neatkarības pasludināšanas dēļ vairs nav daļa no šīs valsts, ES līgumi uz šo teritoriju vairs neatteicas,» trešdien uzsvēra ES pārstāvis.

Tikmēr šonedēļ publiskotajā Nacionālās pārejas konsultāciju padomes ziņojumā teikts, ka «pragmatiska un elastīga» ES uzņemtu Kataloniju, pamatojoties uz politiskiem un ekonomiskiem apsvērumiem.

Jau vēstīts, ka Spānijas parlaments 9.aprīlī noraidīja Katalonijas reģionālā parlamenta lūgumu ļaut 9.novembrī sarīkot referendumu par reģiona neatkarību.

Taču Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass solījis nepadoties un turpināt centienus sarīkot referendumu.

Arī NATO brīdinājusi, ka gadījumā, ja Katalonija atdalīsies no Spānijas, tā nebūs šīs organizācijas dalībvalsts.

Kataloņiem ir sava valoda, kā arī stipra, no spāņiem atšķirīga vēsturiskā un kultūras identitāte.

Kamēr Katalonijas iedzīvotāji ir aptuveni 15% no Spānijas iedzīvotāju kopskaita, tās iekšzemes kopprodukts (IKP) veido apmēram piektdaļu no visas valsts IKP.

Daudzi kataloņi uzskata, ka Madride, kuras pārziņā ir nodokļu ieņēmumu pārdale, pret Kataloniju izturas netaisni, un, būdama visbagātākā Spānijas province, Katalonija vienlaikus nonākusi vislielākajā parādu jūgā, salīdzinot ar citiem valsts reģioniem.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka plašākas autonomijas vai pilnīgas neatkarības atbalstītāju skaits šobrīd pārsniedz to kataloņu skaitu, kuri vēlas arī turpmāk palikt Spānijas sastāvā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu