Baidens: Krievijai Ukrainas jautājumā jābeidz runāt un jāsāk rīkoties

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV viceprezidents Džo Baidens otrdien brīdināja Krieviju, ka «ir pienācis laiks tai beigt runāt un sākt rīkoties», lai mazinātu saspīlējumu Ukrainā.

Kopīgā preses konferencē ar Ukrainas premjerministru Arseniju Jaceņuku Baidens aicināja Krieviju mudināt prokrieviski noskaņotos separātistus Ukrainas austrumos atbrīvot valdības ēkas un kontrolpunktus, pieņemt amnestiju un "savas sūdzības risināt politiski".

Baidens uzsvēra, ka Krievijai ir jārīkojas nekavējoties. "Mēs nepieļausim, lai tas kļūt par nebeidzamu procesu," viņš piebilda.

"Ir daži, kas mēģina saplosīt Ukrainu gabalos," viņš teica, uzsverot, ka Krievijai draud "lielākas izmaksas un lielāka izolācija", ja tā turpinās uzkurināt separātistu nemierus Ukrainā.

ASV viceprezidents norādīja, ka viņa valsts vēlas redzēt, kā "Ukraina turas kopā kā viena valsts - vienota un suverēna".

Savukārt Jaceņuks Krieviju raksturoja skarbāk. "Nevienai valstij nevajadzētu varēt uzvesties kā bruņotam bandītam," viņš sacīja. "Krievijai ir jāievēro starptautiskās vienošanās un saistības. Tā nedrīkst uzvesties kā mūslaiku gangsteris," uzsvēra Ukrainas premjerministrs.

Abu pušu paustie brīdinājumi Krievijai norāda, cik trausla ir pagājušajā nedēļā panāktā vienošanās starp Ukrainu, Krieviju, ASV un Eiropas Savienību (ES) par pasākumiem krīzes risināšanai.

Baidens arī paziņoja, ka Savienotās Valstis piešķirs papildu 50 miljonus ASV dolāru (36,2 miljonus eiro), lai palīdzētu Ukrainas valdībai īstenot politiskās un ekonomikas reformas.

Šajā summā ietilpst 11 miljoni ASV dolāru (astoņi miljoni eiro) 25.maijā gaidāmo ārkārtas prezidenta vēlēšanu sarīkošanai, tostarp vēlētāju izglītošanai, vēlēšanu administrēšanai un pārraudzībai. Tāpat līdzekļi paredzēti, lai palīdzētu Ukrainai mazināt atkarību no Krievijas enerģijas piegādēm. Savukārt tehniskie padomnieki palīdzēs cīņā pret korupciju.

Baltais nams arī paziņoja par astoņu miljonu ASV dolāru (5,8 miljonu eiro) vērtas militārās palīdzības, kas nevar izraisīt letālas sekas, sniegšanu Ukrainai. Šajā palīdzībā ietilps bumbu detonēšanas aprīkojums, sakaru ierīces un transportlīdzekļi.

Augstākā līmeņa vizītē, kāda Ukrainā notikusi kopš krīzes sākuma, Baidens privāti tikās ar Jaceņuku un Ukrainas parlamenta spīkeri un prezidenta pienākumu izpildītāju Aleksandru Turčinovu. Viņš arī tikās ar demokrātiju atbalstošajiem aktīvistiem un runāja televīzijas kameru priekša, sakot cilvēkiem Ukrainas austrumos, ka viņš ir aicinājis valsts līderus turpināt ar viņiem sadarboties.

"Es zinu, ka vīrieši un sievietes, kas slēpjas zem maskām un nemarķētām uniformām, nerunā jūsu vārdā," teica ASV viceprezidents. "Visi kā vienlīdzīgi ir laipni lūgti veidot jauno Ukrainu. Mēs ar jums rēķināmies kā ar tiesību un brīvību balsi," turpināja Baidens.

Prokrieviski noskaņoti nemiernieki Ukrainas austrumos otrdienas naktī sagrāba savā kontrolē policijas iecirkni Kramatorskas pilsētā, kur jau ir ieņēmuši pašvaldības ēku.

Turčinovs norādīja, ka jaunu ēku sagrābšana "pārvelk krustu visam, par ko Ženēvā tikta panākta vienošanās".

Iepriekš otrdien Baidens Ukrainas politisko partiju līderiem nolasīja vēstījumu no ASV prezidenta Baraka Obamas, kurā viņš atgādināja, ka politiķiem ir vēsturiska iespēja veicināt reformas, paužot ASV gatavību palīdzēt.

Uzrunā parlamenta deputātiem Baidens uzsvēra, ka ASV prioritāte ir palīdzēt Ukrainai kļūt neatkarīgai un Krievijas enerģijas piegādēm. "iedomājieties, kur jūs pašlaik būtu, ja varētu pateikt Krievijai: "Paturiet savu gāzi," retoriski jautāja ASV viceprezidents

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu