Barrozu: Putins vēlas pilnīgu kontroli pār Ukrainu (34)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķis ir iegūt «pilnīgu kontroli» pār Ukrainu, lai gan tas varētu būt arī bez militāra spēka, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) vadītājs Žozē Manuels Barrozu.

Ukraina un Rietumvalstu valdības apsūdz Putinu par attālinātu prokrievisko separātistu nemierus Ukrainas austrumos, un Barrozu norādīja, ka Krievijas intervence Ukrainā ir bīstams precedents pretrunā starptautiskajām tiesībām.

"Man nav šaubu, ka Putina kunga mērķis ir iegūt pilnīgu kontroli Ukrainā," Barrozu sacīja domnīcas "Atlantic Council" rīkotā pasākumā Vašingtonā.

"Es nesaku, ka viņa mērķis ir obligāti okupēt visu Ukrainu, bet iegūt pilnīgu kontroli pār Ukrainu noteikti ir viņa mērķis, par to man nav nekādu šaubu," piebilda EK prezidents.

"Patiesībā viņš man ir to teicis, viņš vairākkārt ir teicis, ka neatkarīga Ukraina ir mākslīgs Rietumu veidojums," piebilda Barrozu.

EK prezidents sacīja, ka Putins jau sen plānoja, ka Ukraina būs daļa no Krievijas vadītās Muitas savienības, un viņš nevarēja paciest, ka Ukraina vienojās ar Eiropas Savienību par ciešāku sadarbību.

"Problēma ir tā, ka garīgi un emocionālo Krievijas vadība - un noteikti prezidents Putins - nav pieņēmusi Ukrainas neatkarību," Barrozu atzina, piebilstot, ka "tā tic, ka Ukrainai ir jābūt Krievijas daļai".

Eiropas Savienības (ES) un Krievijas noteiktās sankcijas ir veidotas tā, lai parādītu Krievijas līderiem, ka būs "nopietnas sekas" viņu rīcībai Ukrainā, uzsvēra Barrozu.

Lai gan daļa kritiķu saka, ka ES ir izvairījusies no stingrām sankcijām pret Krieviju, Barrozu apgalvoja, ka bloks ir izdarījis daudz, turklāt ES sankcijām ir lielāka nozīme nekā līdzīgām ASV noteiktām sankcijām, jo blokam ar Krieviju ir ciešākas attiecības.

"Lai ko arī mēs darītu, tam būs lielāka ietekme nekā tam, ko var izdarīt Savienotās Valstis viena svarīga iemesla dēļ: "mēs esam Krievijas galvenais tirdzniecības partneris," atgādināja EK prezidents.

Krievija, kas piegādā apmēram ceturto daļu no ES patērētās gāzes, ir draudējusi pārtraukt gāzes piegādes Ukrainai, radot bažas Eiropas valstīs, kas paļaujas uz gāzes tranzītu caur Ukrainu. Tomēr Barrozu teica, ka arī Krievija ir atkarīga no Eiropas tirgus.

"Mūsu interesēs un viņu interesēs ir konstruktīvs darbs pie enerģētikas jautājumiem, jo, teiksim godīgi, ir taisnība, ka dažas no mūsu valstīm ir atkarīgas no gāzes", ko piegādā Krievija, "tomēr arī Krievija ir ļoti atkarīga no Eiropas, jo mēs esam ļoti labs klients", kas "lielus rēķinus" samaksā laikus, klāstīja Barrozu.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu