Uz cilvēkiem sāks testēt modificēto «super banānu» (86)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uz cilvēkiem drīzumā sāksies tā dēvēto «superbanānu» testēšana - šie augļi ģenētiski modificēti, lai maksimāli ietvertu cilvēku uzturā nepieciešamās vielas. Tiek cerēts, ka ar to palīdzību varētu izdoties uzlabot miljoniem cilvēku dzīves Āfrikas kontinentā.

Pirmajā testu fāzē tiks pārbaudīti A vitamīna līmeņa izmaiņas cilvēka organismā, uzturā uzņemot modificētos banānus.

Projekta ietvaros plānots izveidot dažādas šādu modificētu banānu šķirnes, kuras īpaši bagātinātas ar alfa un beta karotīnu.

Testēšanu sešu nedēļu garumā plānots veikt Amerikas Savienotajās Valstīs.

«Laba zinātne var atnest milzīgas izmaiņas. Šajā gadījumā bagātinot, piemēram, Ugandas banānu šķirnes tiek bagātinātas ar provitamīnu A, un tādējādi nabadzīgus iedzīvotājus nodrošinot ar uzturvielām bagātu ēdienu,» saka projekta vadītājs profesors Džeims Deils.

Bila Geitsa atbalstīts projekts

Projekts savulaik tika uzsākts Kvīnslendas Tehnoloģijas Universitātē, un to atbalsta Bila un Melindas Geitsu fonds. Sagaidāms, ka pirmais projekta posms varētu tikt realizēts jau līdz šī gada beigām.

«Mēs zinām, ka mūsu zinātne strādās. Mēs veicām visus nepieciešamos priekšdarbus, atlasījām gēnus un «ievadījām» tos banānos šeit Kvīnslendas Tehnoloģiju Universitātē,» savu projektu slavē profesors Deils.

Deils skaidro, ka Āfrikā, īpaši kontinenta austrumos, banāni ir plaša patēriņa pārtika, taču šajos augļos tur ir zems mikroelementu, īpaši provitamīna A un dzelzs saturs.

«A vitamīna trūkuma ietekme ir katastrofāla - pasaulē no tā ik gadu mirst 650 000 - 700 000 bērni

un vēl 300 000 zaudē redzi,» tā Deils.

Pētnieki ir pārliecināti, ka pārtikas bagātināšana ar šīm vielām ir labākais risinājums šai problēmai.

Nedaudz oranžāks par «parastajiem» banāniem

No ārpuses modificētie banāni no ierastajiem nekādi neatšķiršoties, taču iekšpusē auglis būšot oranžīgākā krāsā. Deils gan to neuzskata par lielu problēmu.

Kad modificētie banāni varētu tikt apstiprināti komerciālai kultivācijai Ugandā,

šī pati tehnoloģija varētu tikt ieviest lauksaimniecībā arī citās valstīs,

to vidū Ruandā, dažos Kongo, Kenijas un Tanzānijas reģionos.

Komentāri (86)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu