ANO Drošības padome balsos par lidmašīnas notriekšanas rezolūciju (44)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome pirmdien plāno lemt par rezolūciju, kurā pieprasīs prokrieviskajiem separātistiem nodrošināt «pilnīgu un neierobežotu piekļuvi» Ukrainā notriektās Malaizijas lidmašīnas nokrišanas vietai.

Austrālijas ierosinātajā dokumentā, ko atbalsta arī citas valstis, visi iesaistītie spēki reģionā aicināti pilnībā sadarboties starptautiskajā katastrofas izmeklēšanā.

Rezolūcijas projektā prasīts, lai visas militārās darbības, tostarp no bruņotu grupējumu puses, "nekavējoties tiktu pārtrauktas tuvākajā apkārtnē ap avārijas vietu, lai garantētu starptautiskās izmeklēšanas drošību".

Balsojums ANO Drošības padomē par šo rezolūcijas projektu paredzēts pulksten 22 pēc Latvijas laika.

ANO Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij Krievijai ir veto tiesības, lai bloķētu tādu rezolūciju, kurā "pausts visstingrākais nosodījums" darbībām, kas noveda pie lidmašīnas katastrofas.

Rezolūcijas projektā pieprasīts teritoriju kontrolējošajiem bruņotajiem grupējumiem "atturēties no jebkādām darbībām, kas varētu kompromitēt avārijas vietas neaizskaramību.. un nekavējoties sniegt atbilstošajām izmeklēšanas institūcijām drošu, nodrošinātu, pilnīgu un neierobežotu pieeju vietai un tās apkārtnei".

Lai gan rezolūcijā Krievija nav tieši nosaukta, tajā "visas valstis un spēki reģionā tiek mudināti pilnībā sadarboties starptautiskajā incidenta izmeklēšanā".

Tāpat tajā valstis aicinātas ievērot starptautiskos civilās aviācijas noteikumus, "lai novērstu tādu incidentu atkārtošanos", un tiek pieprasīts visām valstīm un spēkiem atturēties no vardarbības aktiem, kas vērsti pret civilu lidmašīnu".

Pasaules līderi ir pieprasījuši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam izmantot savu ietekmi, lai pārliecinātu nemierniekus atdot izmeklētājiem katastrofas upuru mirstīgās atliekas un garantēt pilnīgu pieeju avārijas vietai.

Lielākās Eiropas valstis ir brīdinājušas Krieviju par jaunu sankciju iespējamību.

Piektdien ANO Drošības padomes 15 dalībvalstis, tostarp Krievija, pieprasīja pilnīgu, neatkarīgu izmeklēšanu par lidmašīnas notriekšanu.

Jau vēstīts, ka ceturtdien Ukrainas austrumos Doņeckas apgabalā virs separātistu kontrolētas teritorijas tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas "Malaysia Airlines" lidmašīna "Boeing 777", kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, un gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās aviolainerī.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu