Bijušais Putina padomnieks: Malaizijas lidmašīnas notriekšana bija mērķtiecīga (93)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Malaizijas nacionālās lidsabiedrības «Malaysia Airlines» reisa MH17 lidmašīna virs Ukrainas austrumiem bija apzināti izvēlēts mērķis, jo tā bija ceļā no Amsterdamas, diskusijā Viļņā paziņoja bijušais Krievijas prezidenta Vladimira Putina padomnieks Andrejs Illarionovs.

«Kādēļ tika notriekts šis reiss? Tas nebija «Malaysia Airlines» dēļ. Tas bija tādēļ, ka lidmašīna pacēlās gaisā no Amsterdamas,» diskusijā par jaunām kara hibrīdversijām Lietuvas parlamentā pirmdien sacīja bijušais Putina padomnieks.

Krievijas analītiķis teica, ka brīdī, kad 17.jūlijā virs prokrievisko nemiernieku kontrolētajiem Ukrainas austrumiem tika notriekta Malaizijas lidmašīna, Ukrainas gaisa telpā atradās arī Singapūras, Indijas aviokompāniju un Vācijas «Lufthansa» pasažieru lidmašīnas.

Viņaprāt, mērķa izvēle varētu būt saistāma ar to, ka Amsterdamas mērs pirms gada atteicās uzņemt Putinu un Hāgas tribunāls pieņēma Krievijai nelabvēlīgu lēmumu saistībā ar naftas kompāniju JUKOS, vai arī iemesls varētu būt cits. Illarionovs uzsvēra, ka precīzas informācijas par notikušo nav, tādēļ ir iespējamas tikai hipotēzes.

Izsaka aizdomas par lielāku Krievijas dalību

Illarionovs norādīja, ka raķešu sistēma «Buk», no kuras varētu būt raidīta liktenīgā raķete uz pasažieru lidmašīnu, piederējusi Krievijai, un to kontrolējusi Krievija, nevis Ukrainas separātisti vai Ukrainas armija. Viņš uzsvēra, ka separātisti neesot saņēmuši nopietnus ieročus.

«Ir pilnīgi neiespējami, ka tik spēcīgu sistēmu nodotu kādam kaut kādā kontrolē, izņemot vien Krievijas bruņotos spēkus,» uzstāja Putina bijušais padomnieks.

Viņš stāstīja, ka «Buk» Ukrainā tika nogādāts 17.jūlija rītā, kad tas pabija Doņeckā, pēc tam Sņežnijā un tad sekoja lidmašīnu gaisa ceļam uz dienvidiem.

«Patiesībā ik dienu apmēram 40 pasažieru lidmašīnas šķērso debesis virs Doņeckas un Luhanskas, nevienai no tām netrāpīja,» piebilda Illarionovs.

Viņa vērtējumā, sistēma «Buk» tika nogādāta atpakaļ Krievijas teritorijā uzreiz pēc uzbrukuma.

Illarionovs stāstīja, ka separātisti, ja viņiem būtu tāda sistēma, nepieļautu tās izvešanu ārpus savas kontroles teritorijas, jo viņiem ir jāaizsargā sava gaisa telpa.

Uz jautājumu, kāds, viņaprāt, ir civilas lidmašīnas notriekšanas mērķis, Illarionovs minēja, ka Putina galvenais mērķis bija novērst Ukrainas pievienošanos Rietumu aliansēm - ekonomiskām un militārām. Otras Piedņestras izveidošana, tas ir, nepārtrauktas nekārtības Ukrainas austrumos, liegtu Ukrainai pievienoties Eiropas Savienībai vai NATO, viņš norādīja.

Illarionovs teica, ka Krievijas prezidents apzinās, ka visas Ukrainas teritorijas okupācija ir nereāla.

«Uzbrukuma mērķis bija radīt spiedienu uz Eiropas galvaspilsētām, to valdībām, uz Eiropas valdībām, lai tās izdarītu spiedienu uz [Ukrainas prezidentu Petro] Porošenko, un Ukrainas varas iestādēm izbeigt karu Ukrainas austrumos,» klāstīja Krievijas analītiķis.

Jau vēstīts, ka 17.jūlijā Ukrainas austrumos, Doņeckas apgabalā, virs separātistu kontrolētās teritorijas tika notriekta Malaizijas nacionālās aviokompānijas «Malaysia Airlines» lidmašīna «Boeing 777», kas bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, un gāja bojā visi 298 cilvēki, kas atradās aviolainerī.

Illarionovs ir vecākais eksperts Kato Institūta centrā pasaules brīvībai un labklājībai. Iepriekšējo reizi Viļņā viņš bija maija beigās uz NATO Parlamentārās asamblejas sesiju.

Illarionovs bija Putina padomnieks ekonomikas jautājumos no 2000. līdz 2005. gadam, kad viņš atkāpās no amata, paziņojot, ka nepiekrīt Putina politikai.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu