ANO aicina palīdzēt Irākai tikt galā ar humāno krīzi (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO Drošības padome ceturtdien aicināja valstu valdības palīdzēt Irākai tikt galā ar humāno krīzi, kuru izraisījusi džihādistu ofensīva, no kuras glābjas simtiem tūkstošu irākiešu.

Drošības padome nāca klajā ar šo aicinājumu laikā, kad ASV apsvēra rīcību Irākā, tostarp humānās palīdzības nomešanu ar lidmašīnām, un Francija piedāvāja atbalstu kurdu spēkiem, kuri cīnās pret džihādistu grupējuma «Islāma valsts» kaujiniekiem.

Drošības padome vienbalsīgi pieņemtā paziņojumā aicināja «starptautisko sabiedrību atbalstīt Irākas valdību un tautu un darīt visu iespējamo, lai palīdzētu atvieglot iedzīvotāju ciešanas».

«Islāma valsts», kas jūnija beigās proklamēja kalifātu Sīrijā un Irākā, ceturtdienas naktī iebruka Irākas galvenajā kristiešu pilsētā Karakošā pēc kurdu spēku «pešmerga» aiziešanas no tās.

Saskaņā ar reliģisko līderu paziņojumiem «Islāma valsts» kaujinieki ir piespieduši 100 tūkstošus kristiešu bēgt no Ziemeļirākas un ir ieņēmuši baznīcas, noņēmuši tām krustus un iznīcinājuši baznīcās atrastus manuskriptus.

Drošības padome nosodīja «Islāma valsts» kaujinieku uzbrukumus

un izteica «dziļu sašutumu» par simtiem tūkstošu irākiešu padarīšanu par bēgļiem, teikts paziņojumā, kuru nolasīja Lielbritānijas vēstnieks ANO Marks Laiels Grānts.

Francija, pēc kuras aicinājuma ANO Drošības padome ceturtdien sanāca uz ārkārtas sēdi situācijas apspriešanai Irākā, ir piedāvājusi atbalstu spēkiem, kuri cīnās pret «Islāma valsts» kaujiniekiem. Francijas prezidents Fransuā Olands apsprieda šo atbalstu sarunās ar Irākas Kurdistānas autonomā reģiona prezidentu Masudu Barzani.

Romas pāvests Francisks ceturtdien aicināja pasauli aizsargāt Irākas kristiešus pēc Karakošas krišanas un «garantēt visu nepieciešamo palīdzību» bēgļiem.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns paziņoja, ka ir satriekts par ziņām, ka «Islāma valsts» kaujinieki uzbrūk kristiešu, turkmēņu un jazīdu minoritātēm, un aicināja sniegt tām starptautisku palīdzību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu