Skotija aicina imigrantus no ES atbalstīt Skotijas neatkarību (7)

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skotijas neatkarības kampaņas vadītāji vēlas iegūt 160 000 to imigrantu balsis, kuri ieceļojuši no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, apgalvojot, ka tieši palikšana Lielbritānijas sastāvā draud ar izstāšanos no ES.

Tādas neatkarības kampaņas atbalsta grupas kā «Jā no poļiem», «Jā no itāļiem», «Jā no francūžiem» un «ES pilsoņi par neatkarīgu Skotiju» liecina, ka ieceļotāji no citām dalībvalstīm Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona 2017.gadā iecerētajā referendumā par Apvienotās Karalistes turpmāko dalību ES saskata draudus savai turpmākajai dzīvei Skotijā.

Mītiņā, kuru svētdien rīkoja apvienība «Jā no poļiem», Skotijas premjerministra vietniece Nikola Stērdžena brīdināja, ka britu tradicionālās partijas, kas dejo pēc eiroskeptiskās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas stabules, rada reālus draudus «izraut Skotiju no ES pret pašas gribu».

«Iegūstot neatkarību, mēs beidzot spēsim ieņemt savu vietu pie Eiropas augstākā galda,» viņa piebilda.

Edinburgas nacionālistiski noskaņotā valdība sola, ka līdz 2016.gada martam tā būs vienojusies par neatkarīgas Skotijas palikšanu ES. Tas nozīmē, ka pēc referenduma valdībai būs 16 mēneši, lai savu solījumu pildītu.

Kemerons solījis rīkot referendumu par turpmāko dalību ES, ja nākamā gada vēlēšanās uzvarēs viņa vadītā Konservatīvā partija. Vairāki viņa vadītās valdības locekļi jau ļāvuši noprast, ka šajā referendumā varētu balsot par izstāšanos no ES.

Savukārt Lielbritānijas vienotības atbalstītāju kampaņas «Labāk kopā» vadītājs Elisters Dārlings norādījis, ka neatkarīgai Skotijai būtu ļoti sarežģīts un tāls ceļš ejams, lai pabeigtu oficiālās sarunas par atkārtotu uzņemšanu ES. Skotija arī zaudētu savu daļu no Lielbritānijai pienākošās atlaides iemaksām ES budžetā, kā arī nāktos samierināties ar lauksaimniecības subsīdiju un pieejamo strukturālo fondu līdzekļu samazināšanu.

Turklāt visas Lielbritānijas lielākās partijas uzskata, ka Skotijai būs jāatsakās no vienotās valūtas - mārciņas, ja tā izlems pamest Apvienoto Karalisti. Tas nozīmētu, ka Skotijai vajadzētu izveidot savu valūtu vai pievienoties eirozonai. Tomēr arī pievienošanās eirozonai būtu laikietilpīgs process.

Aptauju dati liecina, ka 50% skotu vēlas palikt ES sastāvā, bet 31% vēlas to pamest. Lai gan tas liecina, ka atbalsts dalībai ES skotu vidū ir daudz augstāks nekā pārējā Lielbritānijā, pēdējā laikā eiroskeptiķu skaits pieaudzis arī Skotijā.

Vienlaikus aptaujas liecina, ka vairums skotu joprojām atbalsta palikšanu Lielbritānijas sastāvā, lai gan pēdējo mēnešu laikā valsts vienotības atbalstītāju pārsvars sācis sarukt.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu